Poslanci navrhují nechat současné vratky daně zemědělcům

27.05.2018 11:53

Současná úroveň vratky spotřební daně z nafty zemědělcům, takzvaná zelená nafta, by měla zůstat zachována i do budoucna. Navrhla to skupina tří desítek poslanců z pětice sněmovních stran v novele zákona o spotřebních daních, píše ČTK.

Poslanci navrhují nechat současné vratky daně zemědělcům
Foto: František Havlát
Popisek: Kukuřice – „krmivo“ pro bioplynové stanice

Zatímco nyní je vratka odstupňovaná podle úrovně živočišné výroby, od příštího roku se má podle platného zákona sjednotit na 4,38 Kč na litr nafty.

Pod návrhem jsou podepsáni poslanci KSČM, ANO, KDU-ČSL, ČSSD a SPD. Návrh předkládají, tak aby ho Sněmovna mohla schválit zrychleně již v prvním čtení. Nejprve ho ale obdrží k posouzení vláda, která na to bude mít 30 dní.

S návrhem přicházejí překladatelé proto, aby pomohli udržet či podpořit počty hospodářských zvířat. Argumentují tím, že nižší počty chovaných hospodářských zvířat způsobují i nižší objem produkovaných statkových hnojiv. To má špatný vliv na kvalitu půdy i obsah humusu. Následkem jsou eroze půdy a lokální záplavy, uvádí důvodová zpráva.

Novela zákona z roku 2016 rozšířila zelenou naftu na živočišnou výrobu, do té doby se vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Po změně zákona ji mohou využívat i rybníkáři a firmy v lesním hospodářství. Od poloviny loňského roku pak začalo platit, že vratka daně se odstupňuje podle intenzity chovu zvířat. Nejméně dostávají firmy bez živočišné výroby. S vyšším poměrem živočišné výroby roste i vratka. Tento způsob vracení daně chtějí poslanci zachovat i od příštího roku.

„Jde o to, že před dvěma roky jsme jako jedno z podpůrných opatření pro sektor živočišné výroby zavedli zelenou naftu i do živočišné výroby. Tehdy, i z důvodů rozpočtových opatření, jsme se dohodli v rámci vládní koalice, že to bude zatím dočasně do konce roku 2018,“ popsal bývalý ministr zemědělství a spolupředkladatel návrhu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Předkládaný návrh tento princip prodlužuje na dobu neurčitou. „Pokud se situace někdy v budoucnu změní, tak to mohou budoucí vláda nebo Sněmovna přehodnotit,“ dodal.

Zachování současné úrovně vratek by mělo podle předkladatelů přinést od příštího roku ročně 250 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…