Poslanci opět proberou návrh na vyšší daně z lihu a cigaret

17.09.2019 15:10

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu opět zasedne nad vládním daňovým balíčkem. Projednat má pozměňovací návrhy, které předložili poslanci. Chtějí například zachovat současný poplatek za vklad do katastru nemovitostí, změnit navrhované zdanění hazardu nebo zdanění plynu pro domovní kotelny. Výbor poté vydá doporučení Sněmovně, v jaké podobě má balíček schválit, napsala ČTK.

Poslanci opět proberou návrh na vyšší daně z lihu a cigaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Soubor změn daňových zákonů přináší především zvýšení spotřebních daní z lihu, z tabákových výrobků, vyšší zdanění hazardu nebo se týká zdanění plynu pro domovní kotelny.

Vláda hájí zvyšování spotřebních daní nutností omezit dostupnost cigaret a alkoholu a tím i škodlivé dopady kouření nebo pití alkoholu. Uvádí mimo jiné, že vzhledem k růstu životní úrovně jsou tyto komodity dostupnější. Opozice však vládu obviňuje, že hledá jen další peníze do rozpočtu.

Vládní balíček zavádí kromě jiného zdanění plynu pro vytápění v domovních kotelnách. Dosud je tento plyn osvobozen. Jeho zdanění by ale mohlo dopadnout i na domovy důchodů nebo dětské domovy. Řada poslanců s tím nesouhlasí. Předsedkyně výboru Miloslava Vostrá (KSČM), poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík a lidovec Jan Bartošek chtějí podle informací ČTK navrhované zdanění plynu z předlohy vypustit a již dříve je v tom podpořil i sociální demokrat Václav Votava. Ministerstvo financí s tím v podkladech pro jednání výboru nesouhlasí a argumentuje například tím, že cílem zdanění je srovnat podmínky pro různé zdroje vytápění.

Z podkladů, které má ČTK k dispozici, vyplývá, že někteří poslanci budou chtít vypustit navrhované zdanění výher nad 100.000 korun. Kritici tohoto návrhu poukazují například na to, že v případě kurzových sázek by se fakticky zdaňoval i vklad a sázejícímu by mohlo zůstat méně peněz, než vsadil. Ministerstvo financí s těmito návrhy také nesouhlasí. Nesouhlasí ani s návrhem předsedkyně rozpočtového výboru Vostré, aby se zdaňovaly výhry až nad jeden milion korun.

Vláda navrhuje v balíčku také zvýšit poplatek za vklad do katastru nemovitostí ze současné tisícikoruny na dvojnásobek. Tři poslanci, Bartošek, Ferjenčík a poslankyně Starostů Věra Kovářová chtějí poplatek zachovat v dosavadní výši. Ministerstvo financí s tím také nesouhlasí. Nutnost zvýšit poplatek podle něj vyplývá z nárůstu nákladů, který je vyšší než inflace. Podílejí se na něm i přísnější pravidla ochrany nemovitostí před podvodnými transakcemi.

S nesouhlasem Ministerstva financí se setkal i návrh Jana Skopečka (ODS), aby jazykové kurzy byly osvobozeny od daně z přidané hodnoty. Ministerstvo odmítá i Skopečkovy a Ferjenčíkovy návrhy na zvýšení roční základní daňové slevy na poplatníka z nynějších 24.840 Kč na rovných 30.000 korun.

Výbor může některé z podaných pozměňovacích návrhů podpořit, jiné pravděpodobně zamítne. Poslanci budou mít další příležitost na jejich podávání ve druhém čtení předlohy, které by se mohlo uskutečnit již příští týden. Sněmovna by pak balíček mohla schvalovat na své říjnové schůzi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…