Poslanci opět projednají zřízení Krajského soudu v Liberci

14.02.2012 15:38

Sněmovna se bude opět zabývat návrhem na zřízení samostatného Krajského soudu v Liberci. Loni tuto regionální předlohu poslanci zamítli, nyní podala obdobnou opoziční ČSSD. Vznik krajského soudu by podle autorů návrhu přiblížil výkon soudní moci lidem a zajistil by lepší ochranu jejich práv.

Poslanci opět projednají zřízení Krajského soudu v Liberci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Nynější zákon počítá s osmi krajskými soudy v sídlech původních krajů, kterých je ale v současnosti o šest více. V několika krajských městech - v Liberci, v Olomouci, v Pardubicích, ve Zlíně, v Jihlavě a v Karlových Varech - jsou tak pobočky krajských soudů sídlících v jiných regionech.

Nepřehledná situace


Nový krajský soud v Liberci by měl vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, v Jablonci nad Nisou, v Liberci a v Semilech. Semily nyní patří pod Krajský soud v Hradci Králové, ostatní pod Krajský soud v Ústí nad Labem, který má nyní v Liberci pobočku. Podle předkladatelů návrhu je systém nepřehledný a neudržitelný.


Předlohu Libereckého kraje poslanci zamítli v prosinci už v prvním čtení. Její kritici poukazovali na to, že není koncepční a vznik soudu by si vyžádal některé náklady a mohl by spustit lavinu žádostí z dalších krajů. Předkladatelé obou návrhů tvrdí, že náklady by byly malé, protože zázemí pro soud v Liberci existuje už deset let.

Předlohu nyní posoudí vláda. S konečnou platností o ní rozhodne parlament.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…