Poslanci opět v lavicích: Projednají komisi k Opencard a referendum k restitucím

18.03.2014 14:12

Poslanci odstartovali březnovou schůzi, na níž by se mohli vrátit k návrhu KSČM ohledně referenda k církevním restitucím. Komunisté totiž míní, že by se občané v lidovém hlasování měli rozhodnout o tom, zda souhlasí, aby se zákon o restitucích zrušil. Jenže komunistický návrh nemá šanci na to, aby v dolní komoře prošel.

Poslanci opět v lavicích: Projednají komisi k Opencard a referendum k restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Podle návrhu poslanců KSČM by referendum o zrušení církevních restitucí měl vyhlásil prezident republiky a účastnit by se jej mohli voliči starší 18 let. Komunisté totiž trvají na tom, že občané se mají k tak závažnému tématu vyslovit i přesto, že zákon o restitucích už platí.

Proti materiálu KSČM ale hodlají hlasovat jak poslanci pravicové opozice, tak vládní koalice. Podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka o majetkových otázkách už lidé nemají zpětně rozhodovat v lidovém hlasování.

„To bychom mohli v referendu dát také hlasovat o výši daní nebo o podobných otázkách. Obecně země, které mají zákon o referendu, mají stanovené otázky, o kterých není přípustné referendum. A právě otázky vlastnictví, což je tento případ, mezi ně patří,“ vysvětlil pro Český rozhlas Sklenák.

ODS a TOP 09 budou jako strany, které církevní restituce prosadily, proti.

Úsvit ano, lidovci rozhodně ne

Návrh referenda o zrušení církevních restitucí ovšem naopak zřejmě podpoří hnutí Úsvit, který obecně podporuje referenda, a je proto ochoten návrh pustit do dalšího čtení.

Lidovci - jak podotkl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) ještě před schůzí dolní komory - komunistický návrh rozhodně odmítnou.

„Komunistická strana ukazuje, že není schopna reformy a KSČM tkví hluboce ve své minulosti a nenabízí žádnou alternativu,“ řekl Herman na brífinku lidoveckých poslanců s narážkou na nedávná vyjádření „rudé“ poslankyně Marty Semelové. „Tento návrh zákona je stejně logický, jako kdyby nacisté chtěli zrušit návrh zákona na odškodnění nacistů,“ dodal Herman.

Komise k Opencard?

Poslanci na právě zahájené březnové schůzi mají rozhodnout i o tom, zda založí vyšetřovací komisi k případu Opencard.

Stanislav Huml (ČSSD) k tomu podotkl, že on stál za popudem, aby komise k této kauze vůbec vznikla.

„Pod tento návrh se podepsalo více než sto poslanců a jen z toho mi vyplývá, že návrh má velkou šanci na projití sněmovnou,“ poznamenal na brífinku ČSSD po jednání poslaneckého klubu Huml. Komise by se měla podle něj obecně zabývat tím, jakým způsobem policie vyšetřovala onu kauzu – třeba proč se některé důkazy v kauze ztratily.

„Komise může osvětlit i další věci,“ dodal na brífinku Huml.

Poslanci nakonec odhlasovali, že sněmovna bude vznik vyšetřovací komise k projektu opencard schvalovat tuto středu,

Sněmovna by měla projednávat i návrh na zrušení vojenského újezdu Brdy a volit členy rad, které dohlížejí na Českou televizi a Český rozhlas.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) armáda v újezdu Brdy využívala pro výcvik jen 12 procent plochy. Prostor je tak pro ni prý nadbytečný. Lidovci budou pro změny hranic ostatních vojenských újezdů, ale u Brd chtějí využít šedesátidenní lhůtu na projednání, aby návrh prošel dál v upravené verzi. Podle ČSSD je vše otázkou dalšího jednání, která se bude řešit na bázi koalice.

V závěrečném schvalování by poslanci měli rozhodnout o energetickém zákonu, který řeší výkladové nejasnosti ohledně výběru ceny na podporu obnovitelných zdrojů. Pozornost - podle upozornění ČTK - vzbudil u tohoto tématu hlavně kontroverzní pozměňovací návrh Milana Urbana (ČSSD), který by změnil řízení Energetického regulačního úřadu tak, aby ho místo předsedkyně řídila pětičlenná rada.

Budou už bez alkoholu

Poslanci mají schvalovat také novelu zákona o válečných veteránech. Předloha prodlužuje dobu, kterou musí voják strávit v oblasti válečného konfliktu, aby měl nárok na postavení veterána.

Dolní komora by se mohla opět zabývat situací na Ukrajině. Na únorové schůzi debatu k tomuto problému totiž nedokončila.

Poslanci ale odmítli hlasováním zařadit do programu schůze komunistickou snahu opět řešit nezaměstnanost v ČR a nově také dopad případných sankcí proti Rusku na českou ekonomiku.

Nakonec ještě novinka: Při březnové schůzi bude poprvé platit zákaz podávání alkoholických nápojů ve sněmovních restauracích.

Pro dnešní jednací den se omluvilo deset poslanců a tři ministři – ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ze zdravotních důvodů, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) z důvodů zahraniční cesty a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) z pracovních důvodů.

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…