Poslanci rozhodnou o daňovém balíčku a důchodech

07.11.2012 6:35

Poslanci dnes rozhodnou o sporném daňovém balíčku, s nímž vláda spojila důvěru. Je pravděpodobné, že Sněmovna jej po vyřešení rozporů v ODS schválí. Před hlasováním by měli složit poslanecký slib tři nováčci v řadách ODS. Nahradí trojici rebelů, kteří kvůli odporu k navrhovaným daňovým změnám složili mandát.

Poslanci rozhodnou o daňovém balíčku a důchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Na programu jsou také předlohy vetované prezidentem a Senátem. Jde například o novelu, která umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku, a o církevní restituce.

Občanští demokraté se dohodli na vyřešení revolty v poslaneckém klubu teprve v úterý. Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla vládní verzi balíčku podpoří. Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr se vzdají mandátu a nastoupí za ně náhradníci Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek, který byl ale letos v květnu nepravomocně odsouzen na šest let do vězení.

Balíček ve vládní verzi například zvyšuje sazby daně z přidané hodnoty, zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy, ruší daňové úlevy pro pracující důchodce a omezuje paušály pro živnostníky.

Předloha o důchodech je v podstatě prováděcím zákonem k reformě penzí, která byla schválena už dříve. Prezident Václav Klaus veto zdůvodnil tím, že na reformě nepanuje potřebná shoda mezi odborníky, politiky i ve společnosti.

Schvalování církevních restitucí Sněmovna po vetu levicového Senátu odkládala kvůli postoji strany LIDEM. Podmiňuje je přijetím daňového balíčku.

Poslanci by měli po prezidentovu vetu hlasovat také o předloze, která má snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit pěstounskou péči. Václav Klaus vrátil dolní komoře i novelu, která má snížit přeplněnost věznic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…