Poslanci schválili výtku Černochové, prý nekomunikuje. Ta vůbec nedorazila

01.06.2023 15:45

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podle dnešního usnesení výboru pro obranu nedostatečně informuje výbor o pozici náčelníka generálního štábu Karla Řehky a nákupu bojových vozidel pěchoty (BVP). Opoziční poslanci chtěli na výboru mimo jiné vysvětlení nedávných mediálních informací o tom, že Řehka zvažoval kvůli sporům s ministryní rezignaci. Černochová na zasedání výboru nedorazila, zdůvodnila to tím, že se o něm dozvěděla příliš pozdě.

Poslanci schválili výtku Černochové, prý nekomunikuje. Ta vůbec nedorazila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratr britského krále Karla III., princ Edward a ministryně obrany Jana Černochová uctili památku hrdinů heydrichiády

ČTK sdělila, že narychlo svolaná schůze výboru je snahou o destabilizaci a zkomplikování chodu ministerstva. Na jednání výboru nebyl přítomný žádný zástupce koaličních stran, usnesení odhlasovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD.

Výbor se dnes mimořádně sešel k bodu „vyjasnění pozice náčelníka generálního štábu při řízení armády na základě mediálních informací“ a k nákupu 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun, který vláda schválila před týdnem. Jediný přítomný koaliční poslanec Josef Flek (STAN) nejprve neuspěl s návrhem vyřadit body z programu do doby, než se budou moci dostavit Černochová a Řehka, poté zasedání opustil.

Černochová označila mimořádnou a narychlo svolanou schůzi za snahu o destabilizaci a zkomplikování chodu ministerstva. „Vrcholné vedení ministerstva se plně věnuje dlouhodobým a náročným úkolům spojeným s modernizací armády a nápravou chyb a restů z minulosti,“ sdělila ministryně ČTK. Doplnila, že v době konání výboru s Řehkou jednali o novém modelu sil NATO, následně měla dlouhodobě plánované jednání k vyhodnocení stavu aktivní zálohy.

Schůze se konala v týdnu, kdy zasedá Sněmovna a kdy jednání výborů být nemají, dodala Černochová. Pozvánka podle ní byla rozeslána jen čtyřicet hodin předem. „Hned druhý den ráno v 9.00 jsem na pozvánku reagovala dopisem, v němž jsem informovala předsedu výboru, že nejsme schopni takto narychlo zajistit účast a podklady,“ uvedla. Byla připravena o tématech debatovat v řádném termínu 6. června. Výbor projednání obou záležitostí odložil na 20. června.

Zástupci ANO na výboru upozornili, že ze dne na den se jednání konala i v minulém volebním období, kdy výbor vedla Černochová. Zmiňovali, že novináři mají lepší informace než členové výboru, protože ministryně ignoruje výbor i interpelace. V usnesení opoziční poslanci konstatovali, že „komunikace s výborem pro obranu a jeho informovanost“ ve věci pozice náčelníka generálního štábu a ohledně nákupu BVP je naprosto nedostatečná.

Flek novinářům řekl, že Černochová i Řehka měli v době zasedání výboru jinou schůzku. „Beru to spíš jako provokaci opozice, protože jsou to velice důležité body a měly by být zařazeny v době, kdy tu budou i koaliční poslanci. Neměla by se využívat situace, kdy jsou poslanci na zahraničních cestách a mají jiné práce,“ uvedl. Koaliční poslance podle něj body také zajímají, dnešní konání výboru ale považuje za výstřel naslepo.

Média nedávno s odkazem na zákulisní informace psala, že Řehka zvažoval rezignaci, protože měl pocit, že Černochová překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Informace o sporech měla vyvrátit schůzka Černochové, Řehky a premiéra Petra Fialy (ODS) v minulém týdnu. Černochová ve středu v rozhovoru pro Radiožurnál řekla, že měla podezření na korupci v armádě a kvůli tomu převzala personální agendu. Dohlížela třeba na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala Řehkovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Odpovědnost za její eskapády má předseda vlády, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 01.06.2023 16:31:30

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…