Poslanci se budou v příštím roce scházet na jednání častěji

31.12.2014 12:01

Schůze Sněmovny budou v příštím roce častější. Zatímco dosud se poslanci scházeli zpravidla po šesti týdnech, nyní se schůze budou konat jednou za tři nebo čtyři týdny. Kromě toho čeká Sněmovnu řada změn při projednávání zákonů. Vyplývá to z novely jednacího řádu, kterou poslanci schválili v září, a z harmonogramu akcí Sněmovny na první pololetí.

Poslanci se budou v příštím roce scházet na jednání častěji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o rozpočtu na rok 2015

Poslanci by měli absolvovat od ledna do června sedm řádných schůzí. V letošním prvním poletí měli na programu čtyři řádné schůze, ale k tomu se třikrát sešli mimořádně. Dosavadní harmonogram Sněmovny také na většinu schůzí vyhradil dva týdny a k tomu jeden týden, do něhož se mohla schůze protáhnout. V harmonogramu na příští rok se schůze plánují jen jako týdenní.

Novela jednacího řádu je prý nejzásadnější protikorupční opatření

"Harmonogram jsme museli přizpůsobit novému jednacímu řádu, jehož cílem byla mnohem větší kvalita legislativního procesu, mnohem menší možnost ovlivňování ze strany různých lobbistických skupin a hlavně jeho přehlednost," řekl ČTK místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). Novelu jednacího řádu označil za nejzásadnější protikorupční opatření.

Podle schválené změny jednacího řádu se především prodlouží lhůta mezi druhým a třetím čtením. Ve druhém čtení se předkládají pozměňovací návrhy a ve třetím se o nich i o celém zákonu rozhoduje. To má zamezit tomu, aby se ve Sněmovně hlasovalo o nedostatečně prodiskutovaných návrzích, jejichž dopady nejsou zcela známy. Nynější lhůta mezi druhým a třetím čtením je třídenní, lze ji zkrátit na dva dny.

Z jednání výborů se budou pořizovat zápisy, aby bylo zřejmé, kdo podal pozměňovací návrhy

Lhůta se prodlužuje na dva týdny, poslanci by ji mohli zkrátit nejvýše na týden. Proto už nebude možné, aby druhé čtení bylo například v úterý a třetí již v pátek. Proto schůze budou častější, uvedl Gazdík.

Z jednání výborů se budou pořizovat zápisy, z nichž má být zřejmé, jaké pozměňovací návrhy byly podány, kdo je předložil a případně kdo jak hlasoval. "Už nebudou existovat návrhy, které se vzaly a nikdo neví kde," dodal Gazdík.

První řádná schůze Sněmovny má začít v úterý 20. ledna a druhá tři týdny poté, 10. února. Prvního poslaneckého týdne, kdy mají být zákonodárci ve svých regionech, se dočkají začátkem února. Prvním orgánem, který se v příštím roce ve Sněmovně sejde, bude podvýbor pro ochranu soukromí. Zasedne v úterý 6. ledna a řešit bude sledování lidí ze satelitů a dronů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …