Poslanci se dnes sejdou k dalšímu prodloužení nouzového stavu

09.12.2020 6:30

Poslanci dnes odpoledne posoudí další žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19. Za nynější situace by skončil se sobotou 12. prosince.

Poslanci se dnes sejdou k dalšímu prodloužení nouzového stavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Na programu schůze je také novela, která zvyšuje pokuty za porušování protikoronavirových restrikcí. Kabinet chce, aby ji dolní komora projednala zrychleně.

Menšinová vláda ANO a ČSSD požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů do 11. ledna. Nouzovým stavem jsou podmíněna některá opatření k omezení šíření nákazy. Většina opozičních stran ale s dalším prodlužováním nouzového stavu nesouhlasí. Rozhodující bude patrně postoj komunistických poslanců, kteří kabinet v dolní komoře tolerují.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Za porušování protikoronavirových restrikcí by jednotlivci mohli podle novely dostat pokutu až 50.000 korun místo nynějších 20.000 korun. Předloha zároveň stanoví podnikatelům a firmám povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní omezení, která se týkají podnikatelské činnosti. Nyní zákonný podklad pro ukládání pokut za porušování těchto restrikcí neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…