Poslanci začnou vydávat stíhané kolegy. Svobodu a Schwarze už si předvolal imunitní výbor

03.12.2013 19:58

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes přerušil projednávání žádostí o vydání Bronislava Schwarze (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) ke stíhání. Oba poslance pozve na některé z dalších zasedání. Výbor si ve Svobodově případě vyžádal policejní spis, ve Schwarzově věci opravu žádosti. Novinářům to řekl předseda výboru Marek Benda (ODS).

Poslanci začnou vydávat stíhané kolegy. Svobodu a Schwarze už si předvolal imunitní výbor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

Šéf mosteckých strážníků Schwarz je u soudu pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Bývalého pražského primátora Svobodu police obvinila v případu pražské karty Opencard.

Čas jednání není zatím znám

V žádosti o Schwarzovo vydání mostecký okresní soud uvedl, že pokud s ním sněmovna nebude souhlasit, už nebude moci být stíhán. Zákonodárci ale v minulém volebním období doživotní imunitu zrušili. "Okresní soud v Mostě to nějak ještě nezaregistroval," podotkl Benda. Kdy bude výbor v projednávání žádostí pokračovat, není známo. Neví se totiž, kdy bude následující schůze sněmovny, na které by měli poslanci o vydání svých dvou kolegů rozhodovat.

V případu Opencard policie obvinila deset současných a bývalých pražských radních z ODS a TOP 09 z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu zhruba 25 milionů korun. Rada včetně Svobody obvinění odmítá.  Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal.

Schwarz trvá na tom, že postupoval podle zákona a správně. Okresní soud v Mostě ho jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…