Poslanec Dolejš švédskou Gretu nepotěší: Planeta potřebuje kompetentní vědce a vzdělané občany, ne hysterický kult ekologie

25.07.2019 21:23

Osmapadesátiletý komunistický poslanec Jiří Dolejš býval kdysi považován za mladou naději KSČM. Dnes už je z něj matador české politické scény a jako zkušený harcovník důrazně varuje před klimatickým fanatismem švédské středoškolačky Grety Thunbergové.

Poslanec Dolejš švédskou Gretu nepotěší: Planeta potřebuje kompetentní vědce a vzdělané občany, ne hysterický kult ekologie
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

Ani Jiří Dolejš nepopírá, že teploty vzduchu i vody na planetě Zemi se mění. To je fakt. Poslanec si jen není jistý, zda tyto změny teploty povedou v pár desetiletích k podstatnému ohrožení lidstva, jak tvrdí někteří ekologičtí aktivisté. V poslední době je mezi nimi nejhlasitější Greta Thunbergová a právě nad její aktivitou Dolejš kroutí hlavou.

Greta Thunbergová již mnoho měsíců jezdí po světě a varuje světovou veřejnost, že planetu máme jen jednu, a pokud si ji nebudeme více chránit, jednoho dne sami sebe přivedeme do záhuby. Mladé lidi navíc chválí za to, že místo školy chodili každý pátek pravidelně stávkovat za klima. A to je podle Dolejše ten největší problém, protože o osudu planety by měli rozhodovat lidé vzdělaní, a ne lidé zfanatizovaní propagandou.

„Udržitelná civilizace potřebuje kompetentní lidi, vědce a vzdělané občany. V tomto ohledu je apokalyptická guru hnutí „Fridays for Future“ přímým protikladem toho, co skutečné řešení ekologických problémů rozvoje lidstva žádá. Nepotřebujeme panikářský klimatický kult, ale reálná řešení, která nepodvážou ekonomiku a nehodí břemeno její ekologické modernizace na obyčejné lidi,“ napsal Dolejš.

„V rámci svobody slova má svůj prostor každý názor. Jak ona propaganda, tak i varování skeptiků, že její logika kulhá na obě nohy. Co zejména vadí? Opakovaně se v této emotivně vedené kampani odkazuje na různé studie, které prorokují konec civilizace za 15, 20 nebo 30 let. A pak do toho iracionálního strašení koncem světa jsou vtahovány za potlesku různých institucí děti. Ty jsou skutečně naší budoucností, ale ne pokud obětují rozum. Studenti by se měli vrátit k vědě a vzdělání a nepropadat sektářským přístupům. Věda prostě není propaganda a primitivní zjednodušování komplexnosti problému udržitelného rozvoje nepomůže,“ pokračoval poslanec.

Zkrátka a dobře, všechno zlo světa nepochází z toho, že lidé produkují oxid uhličitý a vědci to vědí. Vědí, že klimatické změny se mohou vyvinout různými směry a lidstvo by mělo investovat do smysluplných projektů, které dopady možného vývoje zmírní, ale to podle Dolejše není totéž jako slepě řídit názory různých fanatiků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…