Poslanec Feri žádá ministerstvo o zprávu OLAF k Čapímu hnízdu

28.12.2017 12:23

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) žádá na základě jednacího řádu Sněmovny Ministerstvo financí o poskytnutí závěrečné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Materiál označuje za důležitý pro výkon poslanecké funkce. Podle jednacího řádu Sněmovny má ministerstvo 30 dní na poskytnutí požadovaných informací. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Poslanec Feri žádá ministerstvo o zprávu OLAF k Čapímu hnízdu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dominik Feri

Feri se v žádosti, kterou dnes zveřejnil na Facebooku, odvolává na zákon o jednacím řádu Sněmovny, podle kterého je každý poslanec oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon jeho funkce. Feri žádá o plné znění zprávy OLAF v tištěné i elektronické podobě a o informaci, zda je možné zprávu zveřejnit. Chce také vědět, jaké další kroky ministerstvo v souvislosti se zprávou OLAF plánuje.

„Výše požadované informace jsou potřebné pro výkon mé funkce z důvodu nutnosti zevrubného seznámení se se skutkovým stavem v kauze Čapí hnízdo, v níž ústřední roli hraje premiér České republiky Andrej Babiš,“ napsal Feri.

Ministerstvo financí ve středu oznámilo, že dostalo zprávu OLAF a předalo ji zainteresovaným institucím, tedy Ministerstvu pro místní rozvoj, řídícímu orgánu operačního programu ROP Střední Čechy a v souvislosti s policejním vyšetřováním také Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Úřad oznámil, že posoudí, zda a jak je možné zprávu zveřejnit.

Kvůli kauze Čapí hnízdo policie obvinila 11 lidí, mezi nimi i předsedu hnutí ANO Babiše a prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka. Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…