Poslanec ODS: Co je to pravice, když TOP v našem městě vládne s komunisty?

12.05.2013 9:21

Poslanec za ODS Jan Kubata napsal pro ParlamentniListy.cz text, ve kterém se zabývá směřováním české pravice. Tu podle něj nyní představují ODS a TOP 09. Podle Kubaty se prý nemáme ptát, kam směřuje česká pravice, ale co to vlastně ta pravice je, a to v českém i evropském měřítku.

Poslanec ODS: Co je to pravice, když TOP v našem městě vládne s komunisty?
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Jan Kubata

Tradiční pravicové hodnoty, především odpovědnost jednotlivce a malá role státu, zůstávají podle Kubaty často jen na stránkách volebních programů pravicových stran a z každodenní politické praxe postupně mizí. Politické spektrum se jako celek prý posunulo doleva a dnešní rétorika i praxe socialistů by byla před 50 lety považována za komunistickou.

„Místo abychom se dnes my všichni, kteří se k pravicovým hodnotám hlásíme, a to jsme pravděpodobně v parlamentních podmínkách my - členové ODS a TOP 09, svádíme lítý boj o pravicového voliče v zájmu krátkodobého úspěchu v následujících volbách,“ píše Kubata. Dále se ptá, jak by mohl pravicový úspěch ve volbách vypadat, a to ať už vyhraje kterákoliv strana. „Budu-li počítat se ziskem 9 a 16 procent pro jednotlivé strany, budeme se pak společně pyšnit ziskem 25 procent voličů pravicového smýšlení. Opravdu skvělá pozice pro prosazování pravicových hodnot v příštím volebním období. Naši voliči budou nepochybně nadšeni,“ píše poslanec.

O pravicové hodnoty musíme společně pečovat

„Strašíme (oprávněně!) vládou komunistů, ale v rámci boje o pravicového voliče, například v mém městě, vládne pravicová TOPka s komunisty,“ prohlašuje Kubata. Podle něj je to proto, že TOPce prostě víc vadí ODS. Na komunální úrovni se s ní rozhodla vést souboj. Podle Kubaty se to prý v příštích volbách TOPce vyplatí, když nepopulární obličeje z ODS odstaví od vesla. „Z dlouhodobého hlediska by ale mělo jít o významnější hodnoty,“ myslí si Kubata. Dále dává příklad: „V rodině si táta s mámou také občas nerozumí, po letech si jdou třeba i na nervy, ale jsou-li normální a odpovědní, neřeší spory před dětmi. A už vůbec je nepoužívají k prosazování svých preferencí proti tomu druhému. Vnímají prostě, že výchova dětí je důležitější než momentální disharmonie rodičů a vyžaduje tudíž společnou odpovědnost,“ upozorňuje.

Jan Kubata napsal, že pravicové hodnoty vnímá jako dítě, o které je třeba pečovat, a to prý tím spíš, že jsou dnes v celé Evropě tak vzácné. „A hlásíme-li se k těmto hodnotám v ODS i v TOP 09, měli bychom o ně pečovat společně, i když se na některých detailech neshodujeme. Jsem přesvědčen, že z dlouhodobého hlediska se to vyplatí,“ uzavírá poslanec.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…