Poslanec Ondráček navrhuje zrušit povinné koncesionářské poplatky. Vláda to ale prý shodí ze stolu

31.10.2020 21:44

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček navrhl, aby lidé, kteří nesledují Českou televizi či neposlouchají Český rozhlas, nemuseli odvádět pravidelné měsíční koncesionářské poplatky i přesto, že vlastní televizor či radiopřijímač. U České televize by rovněž chtěl, aby Rada České televize mohla projednávat stížnosti přímo i na jednotlivé redaktory. U obou návrhů však narazil na nesouhlas kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). Vládní koalice se dle informací serveru Aktuálně.cz chystá Ondráčkův návrh zamítnout.

Poslanec Ondráček navrhuje zrušit povinné koncesionářské poplatky. Vláda to ale prý shodí ze stolu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
Ondráček ve svém návrhu zastává názor, že by měl každý dobrovolně určit, zdali chce veřejnoprávní televizi či rozhlas podpořit. „Zastávám názor, že každý má mít možnost volby, které vysílání chce sledovat. Pokud takovou volbu projeví celá domácnost a projeví to předepsanou formou, měla by existovat možnost být z povinnosti platit poplatek vyvázána,“ myslí si.

Koncesionářské poplatky by dle jeho návrhu nemuseli hradit ti, kteří předloží ověřené čestné prohlášení, že médium veřejné služby nesledují.

Komunista počítá s tím, že by se k takovémuto kroku uchýlilo jen velmi malé procento domácností a výpadek příjmů veřejnoprávních médií by nebyl příliš silný.

Ministerstva s Ondráčkem nesouhlasí a u jeho návrhu vyjádřila pětice z nich připomínky. Dle informací serveru Aktuálně.cz se čtyři resorty vytasily s nesouhlasným stanoviskem a vládě návrh doporučují zamítnout. Neutrální stanovisko zastává pouze Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na pondělním jednání vlády tak lze očekávat, že bude návrh zamítnut.

„Vláda upozorňuje na to, že přijetím předloženého návrhu zákona by došlo k nezanedbatelnému snížení objemu finančních prostředků určených na plnění úkolů veřejné služby v oblasti rozhlasového a televizního vysílání,“ nesouhlasí vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), že by chod veřejnoprávních médií nebyl ohrožen.

Kabinet též netuší, jak by občané mohli prokazatelně doložit nevyužívání televize či rádia. Vláda má obavy, že by takové možnosti lidé zneužívali.

Měsíční výše koncesionářského poplatku ČT nyní činí 135 korun a musí jej odvádět každý, kdo vlastní televizní přijímač. ČT takto každoročně vybírá 7 miliard. Český rozhlas získává ročně 2,2 miliardy korun z měsíčních poplatků činících 45 korun.

Nesouhlas sklidil rovněž Ondráčkův návrh na změnu zákona o České televizi. Ten obsahuje podnět, aby Rada České televize mohla nově projednávat stížnosti na jednotlivé redaktory. „Každý poplatník má právo podat stížnost, a to nejen na generálního ředitele, ale i na kteréhokoli zaměstnance. Pokud takové právo má, má také právo, aby taková stížnost byla nezávisle posouzena a bylo o ní rozhodnuto. V poslední době se množí stížnosti na jednotlivé zaměstnance, ale Rada ČT nemá pravomoc o těchto stížnostech rozhodovat,“ předložil Ondráček.

I tady Babišův kabinet Ondráčkovi dává najevo jasný nesouhlas a upozorňuje ho, že něco takového Radě nepřísluší a zaměstnanci a vedoucí zaměstnanci České televize mají být nadále podřízeni generálnímu řediteli ČT.

Dá se očekávat, že po negativním stanovisku vlády shodí ze stolu Ondráčkův návrh i poslanci vládních stran při následném projednávání v dolní komoře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…