Poslanec, který dělá byznys s Číňany: Pracoval pro Paroubka, pak o něm ošklivě psala Paroubková

27.11.2013 10:42

Populární starosta Náchoda Jan Birke byl v předčasných volbách za ČSSD zvolen poslancem. V rozhovoru pro Českou pozici hovořil o svém angažmá v Číně, spolupráci s finanční skupinou PPF, Jaroslavem Tvrdíkem i o své politické budoucnosti. Z jeho slov prý vyplývá, že zatím v pozadí čeká na vhodný moment, kdy vyběhnout na"hlavní trať".

Poslanec, který dělá byznys s Číňany: Pracoval pro Paroubka, pak o něm ošklivě psala Paroubková
Foto: red
Popisek: Starosta Náchoda Jan Birke s hejtmany Michalem Haškem a Lubomírem Francem

"Dokázal jsem si vydělat peníze naprosto legálním způsobem, přišel jsem do politiky dobře zabezpečen," ujistil hned na začátku Birke, jenž v roce 1993 odešel do Číny za prací. Během tří let si dokázal vytvořit kontakty na nejvyšších místech. "Znám se například s některými členy vlády nebo s šéfem kabinetu čínského premiéra. S tím jsem se seznámil zcela náhodně při jedné večeři s rodinou, která se o mne v mých počátcích v Číně starala," uvedl politik.

Štěstí na lidi

Svou kontaktní síť v Číně vysvětluje tak, že měl od začátku mise štěstí na lidi. "Dostal jsem se do styku s těmi, kteří dnes v Číně něco znamenají. Jde o osobnosti z politického a byznysového světa. Výhodou v tomto směru oproti České republice je, že v Číně se politické posty tak často neobměňují. Tudíž kontakty vám zůstávají."

V roce 1996 se Jan Birke rozhodl vrátit do České republiky, kde se dal na dráhu politika. V roce 1998 pomáhal třem kandidátům ČSSD s předvolební kampaní pro sněmovní volby. Krátce také působil na Ministerstvu pro místní rozvoj, politický vrchol pro něj podle České pozice v letech 2005 až 2006, kdy šéfoval kabinetu předsedy vlády Jiřího Paroubka.

Rozchod s Paroubkem

Až další sněmovní volby a krach ČSSD, jenž vyústil v Paroubkův odchod z vedení strany, cesty obou mužů rozdělil. "Myslím si, že to celé byla iniciativa Paroubkovy ženy Petry, což vyvrcholilo její slavnou knihou V botičkách od Diora. V knize mi byla věnována celá jedna kapitola, v níž byly samé lži, třeba že mám v Praze milenky a podobně. Nevyčítám to paní Paroubkové, ale Jiřímu, že nebyl schopen zasáhnout a svou ženu usměrnit. Naše cesty se rozešly a do dnešního dne se nesešly. Každý teď máme své jeviště, na kterém si hrajeme," konstatoval politik.

Odchodem od Paroubka nastartoval Birke důležitou politickou misi. Opět odletěl do Číny, ke spolupráci ho oslovila finanční skupina PPF Petra Kellnera. Birke ale odmítá, že by byl lobbistou. "Nepřeháněl bych to. S kolegy z (česko-čínské) komory máme ted za sebou úspěšnou listopadovou akci Čínské investiční fórum, konané na Pražském hradě. Byli zde největší hráči z byznysu a politiky: polovina Rusnokovy vlády, zástupci společností jako PPF, ČEZ nebo čínské Huawei a stovky dalších firem. Všechny hledaly trhy," říká.

Schůzka s Tvrdíkem

Vztahy s Čínou se však po ochladnutí za Topolánkovy vlády opět vylepšily. "Pravda je, že jsem se sešel s Jaroslavem Tvrdíkem, který skončil jako volební manažer ČSSD a přemýšlel o své budoucnosti. Nejdříve odmítal. Tak jsem ho tam odvezl jednou, podruhé a byl nadšený. Vymysleli jsme projekt Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Cílem bylo vytvořit most mezi dvěma vládami, abychom dokázali, že máme zájem o čínskou kulturu. To je vždy tím klíčem od dveří," uvedl politik.

K tomu se ještě nechal kolegy a přáteli přemluvit a rozhodl se kandidovat v komunálních volbách, stal se starostou v Náchodě. V roce 2012 byl zvolen krajským zastupitelem a v říjnu 2013 přišel největší politický úspěch - stal se poslancem. Rezolutně ale popírá, že by se chtěl stát ministrem, chce se věnovat Náchodu.

Haškovi jeho lhaní neodpustí

Ačkoli Birke patří do tábora Michala Haška, jeho prohřešek nemůže jihomoravskému hejtmanovi odpustit. "O takzvané lánské schůzce jsem nevěděl, koukal jsem na to jako tele na nová vrata. Lhát v přímém přenosu je fakt průšvih. Svým jednáním způsobil řadě lidí problémy. Na druhou stranu mě to nijak neohrozilo. Svou práci nedělám špatně, ukazuje se to i ve volbách," říká.

Poslanecký klub je podle něj po incidentu jednotný, mezi Haška a šéfa strany Bohuslava Sobotku se nechce vklínit, ačkoli by mohl být kompromisem mezi oběma.

"Jedu po politické dálnici. Otázkou je, co má být cílem cesty. Zaprvé nesmím překročit rychlost. Musím dávat pozor, abych někoho nepřejel nebo do někoho nenaboural. Nesmím jet pod vlivem. Čas od času musím natankovat, aby mi nedošel benzín – tím by mohly být další úspěšné volby. Samozřejmě musíte mít i parťáka, který vás v případě únavy vystřídá a vy si odpočinete. Je potřeba jet v týmu a spolupracovat," uzavřel Birke pro Českou pozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…