Poslanecká vyšetřovací komise podá kvůli Opencard trestní oznámení na žalobkyni Máchovou a na policii

18.11.2014 13:22

Ze sněmovní komise pro pražskou kartu Opencard vzejdou dvě trestní oznámení. Komise uložila předsedovi Bronislavu Schwarzovi (ANO), aby je podal na policii a dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Schwarz to dnes řekl novinářům. Závěry nejprve projedná sněmovna. Vyjádření policie a státního zastupitelství ČTK zjišťuje.

Poslanecká vyšetřovací komise podá kvůli Opencard trestní oznámení na žalobkyni Máchovou a na policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Komise se měla zaměřit na postup vyšetřování počátků nyní už více než miliardového projektu Opencard. Policie se projektem zabývala na základě trestního oznámení někdejší opoziční zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Vyšetřování se odklonilo od smyslu, obsahu a hlavních bodů trestního oznámení

Komise podle člena Ivana Gabala (KDU-ČSL) porovnávala postup policie a státního zastupitelství vůči trestnímu oznámení. „Většina pochybení, které jsou identifikované a které případně budou předmětem trestního oznámení, se týkají nepochopitelného a velice rychlého odklonu vyšetřování od smyslu, obsahu a hlavních bodů trestního oznámení," řekl Gabal.

Před soudem dosud skončila pětice bývalých úředníků z odboru informatiky. Soud jim zatím nepravomocně uložil podmíněné tresty. Někdejší městští politici včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali jako svědci. V další kauze Opencard je obžalována většina členů pozdější rady včetně dosluhujícího primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeho předchůdce Bohuslava Svobody (ODS).

Z činnosti komise už vzešel podnět nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby prověřil postup Máchové. Zeman podnět předal k vyřízení pražské městské státní zástupkyni Janě Hercegové, která se za Máchovou postavila.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…