Poslankyně Decroix, ditě EU, má strach: Slovensko, Maďarsko, Východ

29.01.2024 21:06

Senát ve středu těsnou většinou odmítl Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Ti, kteří podporují přijetí istanbulské úmluvy, často argumentují tím, že Česko je jednou z mála zemí, která tak ještě neučinila. Poslankyně Eva Decroix (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedla, že „není důvod být slepým bodem uprostřed Evropy“.

Poslankyně Decroix, ditě EU, má strach: Slovensko, Maďarsko, Východ
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

„Jsme aktivním hráčem Evropské unie. Naše občanská společnost je silná a nevidím žádný důvod, proč bychom měli zůstávat v jakémkoliv ohledu nějakým bílým místem, nějakou slepou mapou uprostřed Evropy,“ komentovala Decroix v pořadu K věci na CNN Prima NEWS skutečnost, že Senát zamítl přijetí istanbulské úmluvy.

Podobně pozadu je Česko oproti státům nejen v otázce přijetí istanbulské úmluvy, ale také v přijetí eura či zavedení korespondenční volby, pro což poslankyně nevidí důvod. „Jsme aktivním hráčem Evropské unie. Naše občanská společnost je silná a nevidím žádný důvod, proč bychom měli zůstávat v jakémkoliv ohledu nějakým bílým místem, nějakou slepou mapou uprostřed Evropy,“ pokračovala.

Děsí ji možnost, že bychom se vydali směrem na východ, a proto je podle ní podstatné vést k těmto otázkám diskuse. „Tou druhou cestou je, že bychom se mohli vydat směrem na východ, a to mě děsí mnohem víc. Je důležitější vést diskusi zodpovědně a věcně, ale nevytvářet k tomu tlaky, protože linie, k níž může dojít, je velmi nebezpečná. Vidíme to na východě, ať už je to Maďarsko nebo Slovensko,“ dodala Decroix, která sama sebe prezentuje jako „dítě Evropské unie“, neboť svého manžela poznala na unijním studijním pobytu Erasmus.

„Já bych byla velmi opatrná na to, abychom bojovali. Je důležité informovat, pojďme říkat, kde je ten problém. Pojďme řešit, co je složitého na tom, aby v okamžiku, kdy je žena obětí domácího násilí, jí byla poskytnuta adekvátní podpora. Takhle jsme tu debatu nevedli,“ řekla k dosavadní debatě ohledně istanbulské úmluvy.

„Děsí mě, jak moc toto téma může štěpit společnost, přičemž je to něco, na čem bychom asi měli být schopni se shodnout,“ podotkla Decroix.

Podle kritiků jde v istanbulské úmluvě o gender ideologii a jejím cílem je zničit tradiční rodinu. Aktuálně podle většiny senátorů je ratifikace istanbulské úmluvy zbytečná, neboť dostačující je česká legislativa, kterou lze případně poupravit.

Senát Parlamentu ČR může o istanbulské úmluvě hlasovat kdykoliv znovu, pokud si takový bod zařadí na program schůze. Zároveň může po podzimních volbách dojít ke změně poměru sil mezi odpůrci a příznivci předmětné úmluvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní se vybarvuje !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 30.01.2024 9:35:13
Další důvod nevolit tuhle evropskou sebranku válející se za naše peníze !

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …