Poslankyně Jermanová chce zachraňovat politickou kulturu. Podívejte se jak

04.01.2016 17:47

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová, která je zároveň místopředsedkyní hnutí ANO, přišla s návrhem na omezení času pro jednotlivá vystoupení v Poslanecké sněmovně. Těm, kdo mají co k tématu říct, by mělo stačit 30–45 minut. To se však nelíbí opozici. Informuje Česká televize.

Poslankyně Jermanová chce zachraňovat politickou kulturu. Podívejte se jak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová

Místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová chce upravit diskuzní řád Poslanecké sněmovny a tím zamezit možným obstrukcím ze strany opozičních politiků. Jejím cílem je řídit se „principem strukturované debaty“, kdy v samotné Sněmovně by se už jen pronášely výsledky diskuzí jednotlivých poslaneckých klubů.

Jermanová se údajně inspirovala v „jiných evropských demokratických systémech“ a výsledkem by měl být pevně stanovený čas pro projednávání jednotlivých zákonů, který by však určoval organizační výbor či předseda Sněmovny.

„Každá frakce by měla přidělenou svoji časovou dotaci, kterou by si čerpala podle svého uvážení,“ řekla Jermanová s tím, že pak už záleží na straně, zda si oněch 45 minut nechá pro sebe předseda, či se rozdělí mezi jednotlivé poslance.

Celý text zde

Jermanová má dvě varianty návrhu. Sama je pro to, aby byl dostatek času pro všechny i pro opozici. „Jsou dvě varianty, o kterých budeme ještě jednat a diskutovat jak v rámci klubu, tak potom i s koaličními partnery i opozičními kolegy,“ uvedla.

Její návrhy jsou však terčem opoziční kritiky „jako pokus o omezování demokratické diskuze“. To však Jermanová odmítá. „Veškerá diskuze probíhá především ve výborech a to, čeho jsou naši občané svědky v televizi, už je potom jakýsi volební boj nebo využívání možností přenosů z kamer a získávání politických bodů,“ dodala.

Sama je toho názoru, že obstrukce, ke kterým sahá pravicová opozice, jsou prostředkem politického boje. „Naši občané to tak i vnímají. Proto máme i problém, co se týče oblíbenosti Sněmovny. Já si myslím, že to naopak může přispět k politické kultuře... I my jednou budeme v opozici, ale každopádně opozice by měla být konstruktivní, a ne destruktivní, která ale už destruktivní v současné době začíná být.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…