Poslední opravdový prezident, zahájil starosta z TOP 09 připomínku Havlových osmdesátin a pustil se do jeho nástupců. Toto všechno poté následovalo

05.10.2016 20:20

REPORTÁŽ Přirozený, skromný, normální člověk. Na nic si nehrál. Tato charakteristika se na adresu zesnulého prezidenta Václava Havla na začátku celé řady vzpomínkových akcí na Praze 6 ozývala nejvíce. Projekt Pocta Václavu Havlovi odstartoval před Národní technickou knihovnou a hned v prvním projevu se tamní starosta Ondřej Kolář rázně obul do obou žijících českých prezidentů.

Poslední opravdový prezident, zahájil starosta z TOP 09 připomínku Havlových osmdesátin a pustil se do jeho nástupců. Toto všechno poté následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení akce Pocta Václavu Havlovi- vernisáž fotografií O. Škáchy ve veřejném prostoru. Následoval koncert skupiny The plastic people of the universe

„Byl poslední opravdový prezident naší republiky. S imperátorem s kleptomanskými sklony či lihovým, promiňte, lidovým prezidentem jej nelze vůbec srovnávat.“ Těmito slovy začal na prostranství před Národní technickou knihovnou starosta Prahy 6 Ondřej Kolář tamní maraton výstav, koncertů, divadelních představení a besed se společným názvem Pocta Václavu Havlovi. Právě na dnešek totiž připadá výročí jeho nedožitých osmdesátin.

Vernisáž Procházení

Anketa

Kterého našeho prezidenta byste nejraději vymazali z dějin?

0%
1%
0%
0%
1%
79%
3%
3%
hlasovalo: 12061 lidí

„Když jsme před rokem projekt Pocta Václavu Havlovi začali připravovat, báli jsme se, že zůstaneme sami. Jsem proto velmi potěšen, jakého ohlasu se ve společnosti a v médiích Václavu Havlovi dostává,“ sdělil zástupce starosty pro kulturu a hlavní organizátor projektu Jan Lacina. „V několika posledních letech příznivci Václava Havla málo obhajují. Měl jsem možnost se s ním setkat a zdokumentovat jeho příběh. ‚Bez paměti není identity,‘ řekl mi na začátek,“ doplnil Mikuláš Kroupa, ředitel neziskové organizace Post Bellum vytvářející archiv příběhů pamětníků, která je spolupořadatelem akce. Na prostranství před Národní technickou knihovnou mohlo v tu chvíli tleskat na sto padesát lidí.

Pak se účastníci po skupinkách vydali ulicemi Technickou a Dejvickou ke stanici metra Hradčanská. Trasu totiž lemují panely ověšené fotografiemi Václava Havla od Oldřicha Škáchy a citáty z prezidentových novinových rozhovorů. Vernisáž byla přiléhavě nazvána Procházení. „Úkolem politiků není pouze plnit vůli voličů a případně opakovat po nich jejich bludy, aby se jim zalíbili, ale také je vést a s jejich bludy bojovat. I s rizikem, že nebudou příště zvoleni,“ zní jeden. „Zbabělá politika rozvíjí zbabělost i ve společnosti, statečná politika mobilizuje naopak lidskou statečnost,“ zní další.

SERIÁL PL.CZ K OSMDESÁTINÁM VÁCLAVA HAVLA

Mladý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář se s prvním českým prezidentem setkal, když už byl Havel v politickém důchodu, a má na něj moc milou vzpomínku. „Opravdu si myslím, že by se měl současný prezident sám nad sebou zamyslet a pokusit se v osobnosti Václava Havla hledat příklad pro výkon své funkce. Nicméně vím, že si tuto radu k srdci nevezme,“ doplnil pak pro ParlamentníListy.cz s tím, že se kvůli ostrým narážkám na „posthavlovské“ prezidenty o funkci nebojí.

Havel historickou figurou

Zástupce starosty Jan Lacina se s Havlem setkal mnohokrát. Vzpomíná třeba na natáčení legendárního dílu pořadu Krásné ztráty, v němž si v roce 2013 moderátor Michal Prokop povídal právě s Havlem a Madeleine Albrightovou. Lacina ho spolurežíroval. „Byla z toho spousta slávy,“ shrnul lakonicky a dodal: „Pan starosta měl velmi emotivní projev. Osobně se snažím emoce výrazně krotit, nicméně jsem rád, že jsme zde vystřihli tuto v podstatě decentní poctu. Nicméně já bych Václavu Havlovi přál, aby se už stal historickou postavou. Zatím je pořád jednou nohou v naší současnosti a budí rozličné emoce. U mně jsou to emoce kladné, ale  vím, že část národa to dnes vidí jinak. Až na něj lidé začnou pohlížet jako na historickou figuru, která se zúčastnila významných procesů konce studené války a začátku liberální demokracie v Československu, přestane budit emoce.“

Právě Lacina stál u zrodu myšlenky na zorganizování zmíněného projektu. „Tato výstava je šňůra, na niž se navlékají korálky dalších projektů,“ popsal maraton akcí k poctě Václava Havla, který bude trvat do osmnáctého prosince. V rámci programu například zahraje v Divadle Semafor Klicperovo divadlo z Hradce Králové Asanaci či Divadlo na tahu Žebráckou operu. V různých klubech vystoupí kapely Půlnoc, Garáž, Už jsme doma. Ke zhlédnutí bude hned několik výstav.

Galerií pod širým nebem, do jisté míry evokující křížovou cestu, nakonec všichni došli na Dejvické nádraží, kde se jeden z nákladních vagónů stal improvizovaným pódiem kapely The Plastic People of the Universe. Druhá píseň koncertu se jmenovala Moucha v ranním pivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…