Poslední výzkum před volbami? Piráti, je to hodně špatné

30.09.2021 20:40

Strategie nevychází. Omezení Ivana Bartoše v médiích dvojici STAN & Piráti kýžené ovoce nepřináší. V posledním volebním modelu agentury Phoenix research před sněmovními volbami skončili jen o pár procentních bodů před SPD. Prvenství těsně udrželo ANO, druhá je koalice SPOLU.

Poslední výzkum před volbami? Piráti, je to hodně špatné
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem v Pardubicích

Zářijový volební model, který ve čtvrtek prezentovala televize Prima, drží současné trendy. ANO je první, koalice SPOLU druhá, třetí Piráti & STAN a čtvrté je hnutí SPD.

„Při pohledu na opačný konec volebního zisku je vidět, jak široká škála politických subjektů bojuje o vstup do dolní komory Parlamentu. Z tohoto pohledu vyplynulo, že nejblíže ke vstupu do Sněmovny má sociální demokracie (5,6 procenta), následuje Trikolora Svobodní Soukromníci s 5,1 procenty a totožného výsledku dosáhla také nedávno založená Přísaha Roberta Šlachty," uvedl agentura.

„Zajímavý aspekt, ač bez reálné šance pro zisk mandátů v dolní komoře, představuje Volný blok, na který lze pohlížet jako na protestní seskupení," dodala dále s tím, že hovoříme o zhruba dvou procentních bodech.

Volební model (září 2021)

Výzkum se uskutečnil na vzorku 1085 respondentů po celé ČR a prognózovaná účast je necelých 58 procent. To odpovídá sněmovním volbám v roce 2017.

„Nejnižší šance na vstup do dolní komory přisoudil výzkum KSČM; i přesto se jedná o 4,4 procenta, tedy je velice reálné, že komunisté se nakonec mohou do PSP dostat, jelikož se tento levicový subjekt pravidelně neuvádí mezi respondenty jako jejich první volba," komentovala výsledky agentura Phoenix research.

Z dalších subjektů, které nebyly prezentovány na obrazovce, prý stojí za zmínku pouze Aliance pro budoucnost Pavla Sehnala a Zelení. Obě seskupení jsou v kolonce „jiná“.

Volební preference a detail na menší subjekty (září 2021)

Foto uvnitř článku: TV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…