Pospíšil: Proruský Koten nemůže být v čele bezpečnostního výboru. Vládní koalice naprosto podceňuje nebezpečí Ruska

27.11.2017 23:22

Už zítra by měl být zvolen pátý místopředseda Poslanecké sněmovny. Jediným kandidátem je Petr Fiala z ODS, který kandidoval minulý týden, ale zvolen nebyl. Podaří se mu to napodruhé a jaké bude obsazení výboru sněmovny? Podle sněmovní volební komise se už podařilo mezi poslance rozdělit i posty ve výborech. Nejen o tom debatovali v pořadu Události, komentáře předseda sněmovní volební komise za hnutí ANO Martin Kolovratník, místopředseda poslaneckého klubu strany ODS Marek Benda a europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Pospíšil: Proruský Koten nemůže být v čele bezpečnostního výboru. Vládní koalice naprosto podceňuje nebezpečí Ruska
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

„To, že ANO podpoří Petra Fialu ve zvolení místopředsedy Poslanecké sněmovny, je teď pravděpodobnější, zítra se ještě domluvíme,“ sdělil Kolovratník hned na začátek s tím, že čekají, že by Fiala mohl přijít a alespoň říci, s čím do funkce přichází. „Naši nováčci byli navíc znepokojení, když Demokratický blok sdělil, že Vondráčka nepodpoří, proto se to stalo,“ dodal.

Na to Marek Benda reagoval s tím, že neví, co se bude dít. „Fiala nemusí chodit nikoho žádat. To není žadná podmínka, žádný místopředseda nikdy nechodil ostatní kluby žádat o podporu,“ řekl Benda a dodal, že má o politice jiné představy než kolega Kolovratník.

„Vítěz voleb má poměrné zastoupení ve sněmovně respektovat a Petra Fialu zvolit,“ navázal na slova Bendy Pospíšil s tím, že si opravdu nepamatuje, že by kandidáti na místopředsedu skutečně obcházeli ostatní kluby, podle něj je to jen snaha ponížit Petra Fialu.

Tato slova ale Kolovratník důrazně vyvrátil. „ANO to nemyslí zle ani povýšeně. Bylo by ale správné, kdyby Fiala vyjádřil své plány a postoje. Jsou tu nové inovace. Vondráček byl také před zvolením doslova vyslýchán a neříkám, že je to něco špatného,“ míní.

Dohoda na obsazení výboru je již téměř hotová. „Dnes jsme přijali všechny nominace do výboru s výjimkou, že se tři poslanci vzdali mandátu, a čekáme na naplnění nových jmen. Vše odpovídá poměrnému zastoupení a dohodě poslaneckých klubů a poté jednotlivých výborů,“ upřesnil Kolovratník s tím, že na post předsedy bezpečnostního výboru tak pravděpodobně míří nominant SPD Koten, a jestli jej hnutí ANO bude volit, prý ještě není jisté.

„Ukazuje se, že budoucí vládní koalice velmi podceňuje nebezpečí Ruska, pokud pan Koten, který je znám svými proruskými aktivitami, bude v čele bezpečnostního výboru, tak je obrovské riziko,“ varoval Pospíšil a dodal, že čeští zákonodárci jsou výrazným zdrojem informací pro ruské aktivity u nás.

Marek Benda nevěřícně kroutil hlavou a vracel se ještě ke slovům Kolovratníka. „Na jednu stranu říkáte, že dohoda je, na druhou stranu, že s ODS jste nemluvili, když jednání probíhají, a Fialu nevolíte, máte falešné argumenty,“ rozčiloval se Benda.

Hnutí ANO a jeho členové ve výborech budou podle Kolovratníka dodržovat obecné principy, aby vedení výborů odráželo jednotlivé zastoupení klubů ve sněmovně. „Dokonce říkáme, že ostatním stranám vycházíme vstříc. Poměrné zastoupení vlastně nedodržíme na úkor nás samých. Chtěli bychom vést zhruba o jeden výbor méně, než bychom měli, aby se dostalo i na ostatní partnery ve sněmovně,“ řekl.

„Řekněme si, že komu ustupujete, jsou ale komunisté,“ podotkl na závěr se smíchem Marek Benda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…