Pospíšil a Čunek patří mezi nejdůvěryhodnější kandidující osobnosti, Rath je na opačném konci průzkumu

02.10.2018 21:55

Jak ukázal exkluzivní průzkum společnosti SANEP, ze sedmnácti vybraných osobností kandidujících v nadcházejících komunálních a senátních volbách je nejdůvěryhodnější osobností bývalý ministr spravedlnosti, současný předseda TOP 09 kandidující na pražského primátora Jiří Pospíšil.

Pospíšil a Čunek patří mezi nejdůvěryhodnější kandidující osobnosti, Rath je na opačném konci průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Pospíšil má důvěru v souhrnu 37,5 % obyvatel ČR. Jiří Pospíšil je nejvíce vidět v předvolební kampani v Praze, kde kandiduje, nicméně jako politik je na rozdíl od svého stranického předchůdce Miroslava Kalouska nadále kladně vnímán i v dalších místech naší země. Do průzkumu byli zařazeni bývalí vrcholní politici, současné výrazné osobnosti politického života a neúspěšní prezidentští kandidáti.

Jiří Pospíšil, který má velmi reálné šance na významný volební úspěch v Praze, je i ze všech hodnocených osobností nejvíce preferovaným politikem, který by měl podle v souhrnu 35,3 % dotázaných ve volbách uspět.

Za Jiřím Pospíšilem se velmi těsně umístil lidovecký senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který obhajuje senátorský mandát ve vsetínském volebním obvodu. Jiří Čunek se těší důvěře v souhrnu 36,7 % veřejnosti a uspět v nadcházejících volbách by měl podle v souhrnu 35,1 % dotázaných obyvatel ČR.

Velmi oblíbenou osobností je i primátor města Teplice a současný senátor obhajující svůj mandát za ODS ve vol. obv. č. 32-Teplice Jaroslav Kubera, následovaný publicistou a bývalým ředitelem politického odboru kanceláře prezidenta Václava Klause, kandidátem do Senátu ve vol. obv. č. 26-Praha 2 Ladislavem Jaklem. Ten kandiduje jako nestraník za SPD.

Jaroslav Kubera je znám zejména jako odpůrce protikuřáckého zákona, ale i dalšími neotřelými názory a velmi osobitým vystupováním stejně jako Ladislav Jakl, který je znám řadou kontroverzních, ale nutno dodat velmi osobitých a provokativních výroků a postojů, mezi něž lze zařadit i právě kandidaturu za SPD.

Velmi zajímavým zjištěním je ovšem i pátý nejdůvěryhodnější expremiér a bývalý předseda ČSSD, nezávislý kandidát do Senátu ve vol. obv. č. 71 Ostrava-město Jiří Paroubek, který přeskočil i všechny neúspěšné prezidentské kandidáty. Jiří Paroubek se těší největší důvěře mezi současnými a bývalými voliči ČSSD. K případnému volebnímu úspěchu mu může pomoci i paradoxně medializace soukromého rozvodového konfliktu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Nejméně důvěryhodnými jsou pak exministr dopravy, lídr kandidátky hnutí Starostové a nezávislí v Přerově Antonín Prachař a bývalý středočeský hejtman, kandidát do Senátu ve vol. obv. č. 29 Litoměřice David Rath. Zatímco Antonín Prachař je spíše politikem, který se do paměti obyvatel ČR příliš nezapsal, v případě Davida Ratha je tomu přesně naopak. Ten se do paměti obyvatel naší země zapsal a bohužel ne příliš pozitivně, což ovšem nemusí nutně znamenat, že by nemusel uspět ve svém volebním obvodu.

Celkově pak lze říci, že v souhrnu u hodnocených osobností převládají spíše negativní postoje domácí veřejnosti, která má však obecně k politice a politikům silnou animozitu. Ostatně zejména senátní volby mají nejmenší voličskou účast a komunální volby na tom nejsou o moc lépe. I přes tuto skutečnost lze však říci, že část hodnocených osobností vzbuzuje u více než třetiny domácí populace kladné emoce, což je v politice žádoucí a z pohledu voleb jim to dává reálné naděje na volební úspěch.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 14.–21. září 2018 na vybrané skupině 1 975 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR podle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +–2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…