Pospíšil navštívil ukrajinskou ambasádu. Pak padl soud: Koncert Netrebkové zrušit!

28.07.2023 22:10 | Monitoring

Náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09) doporučí Obecnímu domu, aby se nekonal říjnový koncert ruské operní pěvkyně Anny Netrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu. Doporučení ještě neznamená zrušení koncertu. O dalším postupu se bude jednat jak s Obecním domem, tak v pražské koalici, řekl ČTK Pospíšil po jednání se zástupci ukrajinské ambasády. Rozhodnutí je pouze v kompetenci vedení městské akciové společnosti Obecní dům. Její ředitel Vlastimil Ježek ve čtvrtek serveru Seznam Zprávy řekl, že zatím neviděl přesvědčivý argument ke zrušení představení.

Pospíšil navštívil ukrajinskou ambasádu. Pak padl soud: Koncert Netrebkové zrušit!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Netrebková má vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti.

„Ukrajinská strana mi sdělila, že pěvkyně je exponentkou režimu a důvěrnicí prezidenta (Vladimira) Putina a podporovala jej. Je zařazena na sankční seznam sestavený bezpečnostními složkami a ratifikovaný prezidentem, není to jen nějaký seznam ministerstva kultury," řekl Pospíšil.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala. „Ukrajinská strana její omluvu považuje za účelovou," řekl Pospíšil.

Pro Pospíšila z jednání vyplývá, že doporučí zrušení koncertu. Nyní ještě čeká na dopis z ukrajinské ambasády, který bude shrnovat všechny její argumenty. Poté o tom bude jednat s Obecním domem i v koalici. „Nic nám (ukrajinská ambasáda) nediktuje, jen říkají svůj názor. A já si myslím, že je nutné brát ohled na názor partnerů a spojenců. A ani já nikoho do ničeho netlačím, je to mé doporučení," dodal Pospíšil.

„Kvůli blížícímu se koncertu ruské operní divy Anny Netrebko v Praze jsem dnes navštívil ukrajinskou ambasádu. Ukrajinská strana velmi ocenila, že jsme s nimi připraveni vést otevřený dialog. Myslím si, že mezi partnery by to tak mělo být. Společně jsme se bavili o jejich sankčním seznamu, který je tvořen na základě informací bezpečnostních složek Ukrajiny a je vyhlášen v podobě dekretu prezidentem republiky Volodymyrem Zelenskyjem. Jedná se tak o dokument, který má pro Ukrajinu velkou právní sílu. Postoj ukrajinské strany je ohledně paní Netrebko neměnný a jednoznačný! Považují ji za podporovatelku Putina, neboť byla důvěrníkem v jeho prezidentské kampani. Podle ruského zákona je důvěrník přímý podporovatel kampaně a může za kandidáta i vystupovat. Ukrajinská strana vnímá její internetovou omluvu z roku 2022 pouze jako účelovou ve snaze zajistit si koncertní turné v Evropě," napsal Pospíšil ve svém vyjádření na sociální síti Facebook.

„Já osobně se tak domnívám, že v situaci, kdy patříme mezi hlavní spojence Ukrajiny a podporujeme ji v jejím spravedlivém boji, bychom jejich postoj měli respektovat. Nedovedu si představit, že ve chvíli, kdy jim poskytujeme vojenskou a ekonomickou pomoc a kdy poskytujeme azyl ukrajinským uprchlíkům, že bychom zůstali v případě paní Netrebko v našem postoji vlažní a nejednoznační. Považoval bych to za velmi necitlivé. A proto budu Obecnímu domu doporučovat, aby koncert Anny Netrebko zrušil," zakončil Pospíšil svůj status.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pospíšil a jiní., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 29.07.2023 8:47:27
Takoví hlupáci, jsou schopni zrušit i Mendělejevovu soustavu prvků, protože pochází z Ruska...

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…