Pospíšil plánuje vrátit do Prahy pomník Radeckého. Nechce historii pokřivenou politickými zájmy

14.05.2023 11:10 | Ze sítí

Europoslanec a náměstek pražského primátora pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Jiří Pospíšil (TOP 09) se domnívá, že na Malostranském náměstí v Praze by měla být socha maršála Radeckého.

Pospíšil plánuje vrátit do Prahy pomník Radeckého. Nechce historii pokřivenou politickými zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Při společenské akci v Národním muzeu jsem se včera setkal s generálním ředitelem Michalem Lukešem. Hned jsem využil této příležitosti a dohodli jsme se na vytvoření odlitku sochy maršála Radeckého pro Malostranské náměstí. Originál dnes totiž leží v lapidáriu Národního muzea, což mi přijde jako škoda,“ uvádí Pospíšil. 

„Tato mimořádně hodnotná umělecká památka, kterou v 19. století vysochali bratři Maxové, je jednou z nejzdařilejších plastik své doby. A jelikož se řeší rekultivace Malostranského náměstí, návrat pomníku by měl být podle mě její součástí. Maršál Radecký patří vedle Žižky k našim nejvýznamnějším vojevůdcům. K takovým významným osobnostem naší historie, které získaly věhlas v zahraničí, bychom se měli hlásit. A ne jejich pomníky ‚ukrývat‘. Proto moc doufám, že se nám ho během několika let podaří vrátit na Malostranské náměstí přesně tam, kde původně stával,“ dodává Pospíšil. 

Více o návratu sochy maršála Radeckého hovořil Pospíšil v rozhovoru pro server PrahaIN.cz. „Je to mimořádně kvalitní plastika, odstraněná v roce 1918. Teď je ve vlastnictví Národního muzea. Podle mého názoru by se měla vrátit,“ zmínil Pospíšil. 

„Jednalo by se o originál, respektive odlitek původní sochy, což není kopie. Existuje celkem 5 odlitků. Není to kopie nebo napodobenina, jako třeba v případě Mariánského sloupu. V tomto případě by se vrátil odlitek, což je z hlediska autorského práva originál. Je to možná drobná záležitost. Ale v dnešní době, když se snažíme hledat pohled na naši historii, který není pokřiven politickými zájmy, tak si myslím, že vedle debaty o dějinách dvacátého století se musíme zaměřit i na naši minulost v rakouské monarchii. A k tomu určitě patří i osobnost maršála Radeckého, významného Čecha, který se stal jedním z nejvýznamnějších světových vojevůdců 19. století. Návrat jeho pomníku by byl určitě významnou součástí celé debaty o české minulosti,“ dodal Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Až vrátíš Koněva,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemispet , 14.05.2023 16:05:07
tak můžeš vrátit Radeckýho a nezapomeň na ceduli připsat, že se hradecký vyučil vojenskému umění u ruského generála Suvorova! Nazdar!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …