Pospíšil začal o Ficovi, Orbánovi a Putinovi. „Řeči, které štvou lidi,“ dostal nazpátek

01.03.2024 9:05

V pořadu 360 stupňů na CNN Prima NEWS se setkal a krajský předseda strany PRO Michal Hašek s europoslancem Jiřím Pospíšilem. Diskutován byl Green Deal i migrační pakt. Hašek, který hodlá letos kandidovat do Evropského parlamentu upozorňuje na změny, které Evropská unie prosazuje: „To, co se dneska v Bruselu děje, je příprava na Evropský svaz,“. Pospíšil toto směřování Evropské unie vyvrací.

Pospíšil začal o Ficovi, Orbánovi a Putinovi. „Řeči, které štvou lidi,“ dostal nazpátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje a krajský předseda strany Právo, respekt, odbornost Jindřicha Rajchla Michal Hašek s levicovou politikou nekončí, do strany PRO dle svých slov přináší levicově-konzervativní pohled na svět.

Za stranu PRO hodlá tento rok i kandidovat do Evropského parlamentu. „Lidé před 20 lety odhlasovali vstup do EU, ale musím říct, že to byla fakticky nikoliv právně úplně jiná Evropa než to, co dnes předvádí Evropská komise,“ vyjádřil se k současnému stavu Evropské unie na CNN Prima News.

Podle poslance Evropského parlamentu Jiřího Pospíšila je sice dělení na pravici a levici důležité, důležitější je však dělení na jednotnou Evropu a ty, co Evropu rozdělují. „Evropa v dnešní vypjaté době je dělena měřítky, kdo chce jednotnou Evropu, jasně vzdorující proti Putinovi anebo kdo to rozvolňuje, dělá pátou kolonu typu Fico nebo Maďarský premiér,“ ohradil se Pospíšil vůči slovenskému premiérovi strany SMĚR-SD Robertu Ficovi a maďarskému předsedovi vlády Viktoru Orbánovi.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50009 lidí
„To jsou přesně ty řeči, které štvou lidi. Proto dneska lidé začínají podporovat strany jako je PRO, jak v té národní tak evropské politice,“ usoudil Hašek a znovu zopakoval, že když v roce 2003 hlasoval pro vstup do Evropské unie, situace byla jiná. „To, co se dneska v Bruselu děje, je příprava na Evropský svaz,“ prohlásil Hašek a vyčetl Pospíšilovi, že chce Brusel členské státy připravit o právo veta a významně tak omezovat pravomoci jednotlivých členských států.

„Namísto toho, abyste udělali silnou Evropu směrem na venek – abyste byli silní vůči USA, vůči Číně a tak dále a korektně jste diskutovali se členskými státy, tak Brusel dělá bububu a ukazuje ty síly směrem dovnitř – ke členským státům, ale navenek ta síla chybí,“ popsal problém Hašek.

Pospíšil se bránil, že on sám nikdy nehlasoval a není pro to, aby Evropská unie přecházela do jakékoliv formy federace. Žádný takový návrh ani v nejbližší době dle jeho slov není na stole. „Jsem přesvědčený, že v takové podobě, jak je to dneska, to bude následující léta i setrvávat,“ ujistil Haška. „Nikam se neposuneme, protože část lidí chce federaci, část lidí chce Evropu rozmělnit a část lidí říká: nechme to, jak to je, akorát to dělejme trochu lépe. To je racionální pohled, který reprezentuju třeba já.“

Hašek pak začal klást otázky: „Kam směřuje Green Deal? Jak fakticky podvazuje nejenom celou evropskou ale i národní ekonomiku? Co to dělá z hlediska České republiky? Co přinesly emisní povolenky?“

Tématem debaty se stal i migrační pakt. „Z hlediska migračního paktu my dnes budeme platit 20 tisíc euro za jednoho uprchlíka, kterého nepřijmeme. Víte, kolik dostaneme za jednoho Ukrajince? Za tu výjimku, které se má každoročně potvrzovat? 200 euro! Proboha, co to je za suverénní politiku,“ pohoršoval se Hašek.

Pospíšil ho následně opravil. On sám dle svých slov podrobně studoval materiály týkající se práva pro migraci a žádné kvóty v ní nejsou. „Opozice to otáčí,“ řekl a dodal, že vládní koalice povinné kvóty též nepodporuje. Vyslovil se též proti částce 20 tisíc euro, ta mu vadí a proto se hlasování o úpravě zákona bude zdržovat.

Slovo si vzal Hašek a mluvil za stranu PRO. „My jsme pro velmi tvrdou ochranu vnějších hranic Evropské unie, ale i ostatních států Evropské unie,“ uvedl a dodal, že dokud ministerstvo vnitra vedla Sociální demokracie, tak nic co je obsažené v dnešní podobě migračního paktu, v něm nebylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chce-li Posíšil bojovat proti Putinovi,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 01.03.2024 10:32:42
má jít na ukrajinskou frontu, nikoliv se dívat, jak kvůli jeho válečnému štvaní umírají další a další. Ukrajinci sami o válku už nestojí.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…