Postavili barikádu s ostnatým drátem. Traktor se rozjel. A v Bruselu bylo vymalováno

26.02.2024 13:49

Kdo vyhraje? Traktor nebo policejní barikáda? V Bruselu se dnes lidé mohli přesvědčit, že traktor. Protesty zemědělců jsou tam o poznání silnější než v Praze. Množí se videa, na kterých traktoristé policejní barikády demolují. Podle webu Politico Brusel voní hnojem a spálenými pneumatikami.

Postavili barikádu s ostnatým drátem. Traktor se rozjel. A v Bruselu bylo vymalováno
Foto: Repro X
Popisek: Traktor v Bruselu demoluje policejní zátaras

Minulé pondělí se čeští zemědělci vydali do Prahy, aby protestovali proti dosavadní zemědělské politice vlády. V médiích i od zemědělců přišlo varování, aby lidé v pondělí autodopravu odložili, což zřejmě skutečně udělali, protože si pak řada lidí pochvalovala, jak se dalo Prahou krásně projet. Celkem se dá říci, že protesty byly spořádané.

Dnes je opět pondělí, opět jsou traktory v hlavním městě. Ale Evropské unie. A tentokrát to nevypadá spořádaně. Policie proti traktorům nasadila zátarasy. Jak informuje například novinář James Kanter, poblíž sídla EU pak protestující zemědělci tyto zátarasy zdemolovali a prorazili. Proti traktorům s radlicí neměl ostnatý drát velkou šanci.

Kromě toho, z cisterny jeden zemědělec v Bruselu vypustil něco, co vypadá jako močůvka.

A zatímco v Praze zemědělci na magistrále zabrali jeden pruh, v Bruselu jeli pěkně pomalu, svorně a v obou pruzích.

Na dalším videu pak traktor s radlicí zbořil a nahrnul na hromadu celou policejní barikádu. Okolo se v mezičase šířil kouř z dýmovnic.

Na záběrech v blízkosti Evropského parlamentu pak traktory vidět nejsou. Není ale ani vidět asfalt, který je pokrytý buď senem nebo hnojem. Kromě toho poblíž parlamentu něco hoří, takže je okolí zahaleno dýmem. Policie na videu drží linii.

Podle serveru Politico se Bruselem šíří vůně hnoje. Policie vůči demonstrantům použila vodní děla a demonstranti zapálili pneumatiky a potřísnili ulice hnojem. I v Bruselu policie varovala občany, aby dopravu v centru odložili. Kromě toho jsou ale zavřené i dvě stanice metra. Blokáda má trvat až do dnešních čtyř hodin odpoledne.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Akce vyvolává reakci , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 26.02.2024 14:09:47
Doufám, že si Lejnová nedovolí sáhnout k násilí na těch farmářích. To by byl konec EU. Možná dříve, než bychom očekávali. A farmářům držím palce, živí nás oni, ne zkorumpovaní politici z EU.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…