Postavme se zneužívání médií, píše kníže na blogu. Kdekoliv na západě by to prý byl skandál

09.11.2013 21:45

Atmosféra ve zpravodajství České televize stále houstne. Na údajné ovlivňování zpravodajství upozornilo 23 redaktorů v čele s Danielou Drtinou a Adamem Komersem, který nakonec rezignoval. Nyní v ČT skončily také dvě šéfeditorky Nových médií. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) je touto situací znepokojen.

Postavme se zneužívání médií, píše kníže na blogu. Kdekoliv na západě by to prý byl skandál
Foto: redakce
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odpovídá na otázky v pražské hospodě

"Je to vskutku děsná zpráva. Dvě redaktorky České televize dostaly výpověď z velmi jasného důvodu. Rozhodně se postavily proti politickému tlaku ve veřejnoprávní televizi. Výpovědi přicházejí v době, kdy více než dvacet redaktorů otevřeně vystoupilo s tím, že dochází k politickým zásahům," píše předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na blogu Aktuálně.cz v reakci na výpovědi šéfeditorek Nových médií Angeliky Bazalové a Gábiny Gabrielové.

"Neznám detaily tohoto sporu, ale je třeba říct, že v normální demokratické zemi na západ od nás by stačilo, aby jeden jediný redaktor byl pod tlakem politiků a byl by z toho skandál, který by otřásal celou zemí. U nás o tom hovoří přes dvacet novinářů a dva kritici následně dostanou výpověď," pokračuje Schwarzenberg. Svědčí to podle něj o tom, že je ohroženo směřování k právnímu státu a nezávislým médiím.

Blog Karla Schwarzenberga ZDE

Čas postavit se proti zneužití moci v médiích

Ze situace podle exministra vyplývá, že teď platí, že novináři se musí podřídit buď politickým intervencím ve veřejnoprávních médiích a nebo vztahu k novému majiteli některých médií soukromých. Další možností je pak pouze odejít.

"Věcí znalým hlavám je jasné, že nepřetržitý tlak vede k nevědomé nebo už i vědomé autocenzuře. I to je vývoj, který nás přímo ohrožuje. Zdá se mi, že vskutku nastává čas, abychom se postavili proti zneužití moci v médiích," uzavírá Schwarzenberg na blogu Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …