Posun v NATO. Turecko už zřejmě „pustí“ dovnitř Švédsko

26.12.2023 19:01 | Monitoring

Turecký parlamentní výbor pro zahraniční záležitosti v úterý schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance, jde o klíčový krok k rozšíření západního bloku po devatenácti měsících odkladů. Dalším krokem je hlasování celého parlamentu, které by mělo být rovněž schváleno a které se pravděpodobně uskuteční během několika týdnů, uvedla agentura Reuters.

Posun v NATO. Turecko už zřejmě „pustí“ dovnitř Švédsko
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Švédsko a Finsko loni požádaly o vstup do NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Zatímco Finsko Ankara ratifikovala, proti švédské žádosti vznesla námitky kvůli tomu, že Stockholm podle ní chrání skupiny, které Ankara považuje za teroristické, uvedla agentura Reuters.

Švédská žádost o členství v NATO byla několik měsíců pozastavena kvůli odporu Turecka a Maďarska a nedávno se ještě více zkomplikovala poté, co ji prezident Recep Tayyip Erdogan spojil s žádostí Ankary o stíhačky F-16 od jejího spojence, Spojených států.
„Protokol (o vstupu Švédska do NATO) prošel výborem,“ řekl agentuře AFP po hlasování poslanec opoziční strany CHP Utku Cakirozer, člen zahraničního výboru.

Tento krok otevírá cestu k hlasování celého parlamentu, kde má Erdoganova vládnoucí aliance většinu křesel. Nebylo bezprostředně jasné, kdy k němu dojde.

Šéf NATO Jens Stoltenberg uvítal hlasování parlamentního výboru a prohlásil, že počítá s tím, že Turecko a Maďarsko dokončí ratifikaci „co nejdříve“.

„Členství Švédska v NATO posílí,“ uvedl v prohlášení.

Švédský ministr zahraničí uvedl, že dalším krokem je hlasování v tureckém parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…