Potírání korupce už prý nikdo nezastaví. Těšte se, politici

26.10.2012 12:20

Server Lidovky.cz přináší anketu na téma pokroku v boji proti korupci. Odpovídal známý protikorupční aktivista, bývalý vysoce postavený žalobce i soudkyně z Nejvyššího správního soudu. Všichni zdůrazňují význam změn v orgánech trestního řízení, politici jsou podle nich v podpoře spíše vlažní.

Potírání korupce už prý nikdo nezastaví. Těšte se, politici
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

„Emancipace policie a státního zastupitelství je nezastavitelná a povede k důslednému vyšetřování politické korupce,“ ujišťuje šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Zásadní důvody jsou podle něj čtyři: Personální změny na státních zastupitelstvích, stabilizace vyšetřovacích útvarů policie, větší aktivita veřejnosti a nevládních organizací při vyšetřování nekalostí a zejména zjištění, že i politik je jen člověk. „A je možné ho „zrealizovat“ stejně jako kohokoliv jiného,“ vysvětluje protikorupčník.

Soudkyně Daniela Zemanová z Nejvyššího správního soudu se obává, že ještě nejsme v „bodě zvratu“, za kterým už bude korupce vždy úspěšně stíhána. Změny se však projevují, a podle Zemanové to souvisí s výměnou nejvyššího státního zástupce, neboť po nástupu Pavla Zemana se začaly projevovat. Zato politickou podporu boje proti korupci rozhodně nevnímá jako koncepční a ucelenou.  

Jaroslav Fenyk, právník, který působil na Nejvyšším státním zastupitelství jako náměstek Marie Benešové, vidí hlavní příčinu ve slábnoucím vlivu „kmotrů“ na politickou scénu. „Možná jim došly prostředky, nebo některým kruhům trpělivost,“ soudí Fenyk. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…