Potravinářská inspekce kvůli okurkám bije na poplach: rozšiřuje kontroly

30.05.2011 13:33

Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) potvrdila, že se minulý týden do Česka dostaly kontaminované okurky ze Španělska. Objevily se v síti Country Life. Inspektoři nyní čekají na výsledky rozborů odebraných vzorků. Inspekce navíc rozhodla o rozšíření kontrol čerstvé zeleniny po celém území ČR. Informuje o tom Český rozhlas.

Potravinářská inspekce kvůli okurkám bije na poplach: rozšiřuje kontroly

Budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), například Rumunska, Bulharska, ale i z Česka. Na nákazu, kterou vyvolala podle expertů střevní bakterie, už v Německu zemřelo deset lidí.

Inspektoři SZPI nyní čekají na výsledky rozborů odebraných vzorků, které provádí Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně.

„Zásilky byly celkem dvě. Z toho jedna byla kompletně zachycena a druhá se právě stahuje. Ale je zde již jistota, že se nepodaří všech 120 kusů okurek stáhnout zpět. Některé byly už skutečně spotřebovány," řekl v Ozvěnách dne Jindřich Pokora ze SZPI. Výsledky rozborů by podle něj měly být známy ve středu nebo ve čtvrtek.

Stále se neví, kde došlo ke kontaminaci

Pokora také zmínil, že v Česku zatím žádné zprávy o nakažení nejsou. I tak ale prý bude provedena celoplošná kontrola čerstvé zeleniny. „Bude zaměřena na možnou kontaminaci bakterii Escherichia coli. Takže v současné době dostávají kraje pokyny a bude odebráno dalších cca 250 vzorků čerstvé zeleniny, nejen salátových okurek, ale také rajčat a listového salátu," řekl Pokora s tím, že seznam distribučních míst, kde  podezřelé okurky byly prodávány, mají k dispozici orgány hygienické služby.

Inspekce ale prý neví, zda kde vlastně došlo ke kontaminaci zeleniny. Možností je podle něj celá řada. Mohlo k ní dojít při vlastním pěstováním, balení, chlazení či také během přepravy. Mohlo být také nevhodně manipulováno v distribučním centru v Německu. „Je to otázka, kterou právě řeší celá Evropa," dodal Pokora.

Odborníci doporučují okurky řádně mýt, a oloupat, případně jinou zeleninu i tepelně upravit.

Řada obchodů už nahradila potenciálně nebezpečnou zeleninu okurkami z Polska nebo Rumunska. Podle předsedy Zelinářské unie už je ale na trhu i česká zelenina, která močůvkou, jako v případě španělských okurek, hnojená není.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…