Potřebuje svobodná společnost skutečně veřejnoprávní vysílání? Vážné zamyšlení v tisku

26.10.2019 11:47

Komentátor Petr Kamberský se ve svém komentáři v Lidových novinách vyjádřil k očekávanému schválení závěrečných zpráv České televize.

Potřebuje svobodná společnost skutečně veřejnoprávní vysílání? Vážné zamyšlení v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Říkáme-li tady a teď ‚bohudíky‘, nebojme se zároveň ptát: K čemu vlastně máme média veřejné služby? Nejsou reliktem časů, kdy měl stát vysílací monopol? Proč jim musíme dávat na poplatcích osm miliard korun, notabene v časech, kdy největší část zpráv přijímáme z webů, které jsou privátní a jejich zprávy bezplatné?“ ptal se Kamberský úvodem svého textu. 

A zároveň se zamýšlel nad tím, zda skutečně svobodná společnost potřebuje veřejnoprávní vysílání, když máme desítky a desítky celoplošných vysílání. „Můžete namítnout, že televize a rozhlas jsou namísto papíru zdarma, ale ani tato námitka dnes už neobstojí. Proč trváme na tak složité kontrole a politických půtkách o TV vysílání v době, kdy si vysílání z pokojíčku dokáže zařídit každý pubescent a někteří mají mnohem větší vliv než jakýkoli ‚koncesovaný‘ novinář?“ zeptal se dále Kamberský. 

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí
A poukazoval i na koncesionářské poplatky, kdy zároveň uvedl, že si uvědomuje, že média veřejné služby byla připravena o reklamu a že dělají spoustu práce, která by se žádnému soukromému médiu nevyplatila. „Jako veřejnou službu můžeme chápat třeba čistě zpravodajský kanál, jako je ČT24 (což je extrémně finančně náročný projekt) nebo vysílání pro děti Déčko. Ale těžko najít ‚veřejnou službu‘ ve vysílání typu ČT1 nebo ČT sport – to jsou věci, které úplně v klidu zvládnou soukromníci. A bez toho, aby od každého, kdo vlastní elektrickou přípojku, vyžadovali pod pohrůžkou exekucí každý měsíc peníze,“ dodal Kamberský se slovy, že média veřejné služby však nechce ani rušit, ani privatizovat. 

„Ale pokud se svět kolem nás díky technologiím neskutečně rychle proměňuje, neměli bychom ani my bez kritického přemýšlení hájit ‚pravdy‘, které byly relevantní tak naposledy před dvaceti lety,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…