Pouť v Rusku uctívá památku československých legionářů

09.10.2018 21:03

V Rusku se v těchto dnech koná pouť na počest československých legionářů. Její účastníci v tatarské Bugulmě odhalili nový pomník věnovaný legionářům a květiny a věnce položili u řady hrobů padlých legionářů. Československá obec legionářská to uvedla na Facebooku. Delegace také jednala s ruskými úřady o pomnících, které jsou již připravené, ale místní samosprávy je dosud nepovolily, řekl ČTK mluvčí ČsOL Miloš Borovička.

Pouť v Rusku uctívá památku československých legionářů
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Legionáři s bolševiky v Bachmači

Legionářská pouť v Rusku začala 5. října a skončí tuto středu. Účastní se jí přes 80 lidí včetně potomků legionářů, válečných veteránů, členů ČsOL, zástupců českého Ministerstva obrany a českých zastupitelských úřadů v Rusku. V plánu akce bylo navštívit desítky míst.

„Československá obec legionářská nese tradici bojovníků za naši samostatnost a je naší povinností u příležitosti 100. výročí těchto událostí navštívit hroby našich padlých předků,“ uvedl řídící tajemník ČsOL Milan Mojžíš. Trasa k uctění památky československých dobrovolníků zahrnovala pietní akty u obnovených válečných hrobů legionářů v Penze, Syzrani, Čeljabinsku, Uljanovsku, Pugačevu, Buzuluku, Jekatěrinburgu, Nižním Tagilu, Kynu, Kunguru a Kazani. Součástí pouti bylo i odhalení nových pomníků ve městech Bugulma a Miass.

Česká republika každoročně do Ruska posílá statisíce korun na údržbu legionářských pomníků a hrobů. Na některých místech se ovšem dosud nepodařilo pamětní desky či památníky odhalit kvůli odporu místních úřadů či obyvatel. „Bohužel na řadě míst stále připomínka našich padlých chybí, ač jsou pomníky dávno vyrobeny; jejich umístění je ruskou stranou blokováno,“ podotkl Mojžíš.

Podle Borovičky bylo přijetí poutníků v Rusku „celkem dobré“. Dnes delegace jednaly s místními samosprávami o nových pomnících, které by připomínaly padlé v Samaře a v bitvě u Lipjag v Povolží. Pomníky jsou již několik let připravené a jejich umístění ruské úřady opakovaně slibují, uvedla obec legionářská. V obci Lipjagi je již vybudován i podstavec, na který by měl být pomník umístěn. Podle ČsOL byl ovšem popsán hanlivými nápisy, které například legionáře označují za vrahy. Za autory nápisů ČsOL označila „místní bolševiky“. Právě proti bolševikům legionáři při své sibiřské anabázi bojovali.

Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Ta se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům. Převzali kontrolu nad Transsibiřskou magistrálou, kterou drželi v bojích proti Rudé armádě i s pomocí 63 vlaků o 40 vagónech. Do vlasti se vrátili po strastiplném putování na lodích plujících z Vladivostoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…