Povinná solidarita: Peksa před kamerou seřval Zdechovského, ať nedělá naschvály

11.06.2023 7:46

Ministři členských zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer dohodli na migrační reformě včetně povinné solidarity se zeměmi přetíženými žadateli o azyl. Návrh tam schvaloval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Přístup Česka zažehl v pořadu 360° na CNN Prima News hádku mezi europoslanci Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL) a Mikulášem Peksou (Piráti). Podle lidovce k tomu Rakušan neměl mandát a Piráty obvinil, že nahrávají převaděčům. Peksa nevycházel z údivu.

Povinná solidarita: Peksa před kamerou seřval Zdechovského, ať nedělá naschvály
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Návrh migrační reformy, pro který zvedl ruku Vít Rakušan, počítá s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Další variantou má být přímý finanční příspěvek. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 tisíc eur (něco přes 472 tisíc korun) za každého nepřijatého člověka.

Tuto reformu odmítly Maďarsko a Polsko. Hlasování se zdrželi zástupci Slovenska, Malty, Litvy a Bulharska. Vít Rakušan nyní čelí ostré kritice ze strany opozice, spokojení ale nejsou ani někteří členové pětikoalice.

Europoslanec Zdechovský toto jednání Rakušana odsoudil: „Nikdy jsem neviděl na naší pětikoalici, že bychom takový mandát projednávali. Myslím, že Vít Rakušan překročil mandát vlády České republiky. Ta dohoda není dobrá ani dotažená. Rozhodně nejde o vítězství. Přicházíme s nějakým balíkem opatření, která v praxi nebudou fungovat. Je potřeba to dost zkritizovat. Dohoda navíc nahrává na smeč všem různým populistům,“ kritizoval ve vysílání CNN Prima News Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Kontroval mu pirátský europoslanec Mikuláš Peksa: „Ten výsledek je velkým kompromisem a myslím si, že skutečně všichni zúčastnění velmi ustoupili ze svých pozic. Za takový kompromis bychom se měli postavit. Buďme konstruktivní a nevytvářejme kolem toho další dramata. Na nějakou dohodu jsme čekali dlouho a teď se jí podařilo konečně dosáhnout. Tak ji, prosím, podpořme. Chovejme se pozitivně a nedělejme si naschvály.“

Zdechovský vůči Peksovi upozornil, že Piráti svým hlasováním v Evropském parlamentu nelegální migraci dlouhodobě podporují. „Mikuláši, jako Piráti hodně nahráváte především převaděčům,“ vzkázal mu.

Peksa ale nad jeho výrokem jen kroutil hlavou.

Rakušan dohodu považuje za úspěch. Česko se ukázalo jako země, která dovede i něco jiného než „reptat“. „Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím,“ řekl s tím, že Česko bude navíc ze systému povinné solidarity dočasně vyjmuto, a to z důvodu velkého množství přijatých uprchlíků z Ukrajiny.

Zdechovský míní, že návrh je v době, kdy k nám proudí davy migrantů, příliš liberální. „Troufám si tvrdit, že jsme si měli víc dupnout. Migraci musíme řešit především v zemích, ze kterých lidé odcházejí do Evropy. Na to jako EU musíme tlačit,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Zdechovský, který byl svým striktním postojem k migraci znám už při uprchlické vlně v roce 2015.

Že Rakušan návrh podpořil, na rozdíl od polského a maďarského ministra, zkritizoval expremiér a šéf nejsilnějšího opozičního hnutí ve Sněmovně Andrej Babiš. „Ať se vrátí do Kolína,“ vzkazuje mu Babiš, a že ANO hodlá kvůli tomu hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě.

Tzv. povinná solidarita se stala podstatou dohody v rámci EU o reformě migrační politiky. Ta byla jednou z priorit švédského předsednictví. Česko podle informací z diplomatické komunity návrh podpořilo, na rozdíl od Polska a Maďarska.

Dohoda vznikla na bázi ministrů vnitra členských států EU. Nyní má být východiskem k jejímu projednání Evropským parlamentem.

Nepředstavuje to první pokus o prosazení pravidel pro rozdělování migrantů mezi členskými státy EU. Před sedmi lety plán na závazné přerozdělování migrantů podle kvót odmítly země Visegrádu.

Aktuální návrh bere přerozdělování jen jako jednu z možností, jak pomoci členským zemím, které už nápor migrantů nezvládají. Další možnosti je podpořit je finančně či jinou pomocí. Materiální, ale též lidskou.

Bruselský server Politico přibližuje náročné jednání, v němž dlouho a tvrdě vzdorovala Itálie, která nese největší nápor migrace. Hádala se zejména s Německem o seznam bezpečných zemí, kam lze migranty vypovídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Likvidace ČR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeep purple , 11.06.2023 9:58:19
v přímém přenosu za potlesku voličů pětikola.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…