Povinnost vydávat dvě procenta HDP na obranu by prezident zákonem nenařizoval

11.03.2019 22:15

Prezident Miloš Zeman by povinnost vydávat dvě procenta HDP na obranu nenařizoval zákonem. Většina českých politiků má podle něj vůli této hranice dosáhnout. Zeman to dnes řekl ČTK v rozhovoru věnovaném úternímu 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Zopakoval svou podporu pořízení dronů.

Povinnost vydávat dvě procenta HDP na obranu by prezident zákonem nenařizoval
Foto: Printscreen Blesk.cz
Popisek: Prezident Zeman při rozhovoru pro web Blesku

Česká republika se zavázala vydávat dvě procenta svého HDP na obranu vstupem do NATO, dlouhodobě se jí to ale nedaří. Nyní má Ministerstvo obrany k dispozici necelých 1,2 procenta HDP, nedávno to bylo i méně než procento. Zeman dnes zopakoval, že za jeho vlády v době vstupu do Aliance ČR dvou procent dosáhla. „Ani jsme se tím příliš nechlubili, protože jsme to považovali za samozřejmost. A pak se hledalo, kde ušetřit, a podle zásady ‚soudruzi, musíme šetřit, ať to stojí, co to stojí‘, se začalo šetřit právě na armádě, aby se nemuselo šetřit například na dotacích na solární elektrárny nebo na vysoký počet zbytečných státních úředníků a tak dále,“ řekl Zeman.

Nyní Česko spojencům slibuje, že dvou procent obranných výdajů dosáhne v roce 2024. Opoziční ODS navrhuje, aby byla tato povinnost vložena do zákona. Prezident by takto nepostupoval. „Já si myslím, že vůle českých politiků je většinová, že do určitého roku dosáhneme těchto dvou procent,“ poznamenal. Zároveň apeloval na to, aby ministerstvo zejména investovalo do zbraní, které mohou být užitečné v boji proti teroristům. Za ty dlouhodobě považuje zejména drony. „Pořád tady vidím helikoptéry, no budiž. Pořád tady vidím vozidla pěchoty, no budiž. Ale přesvědčit armádu, že by měla kupovat drony, to je téměř sisyfovská práce,“ podotkl.

Řekl, že náčelník generálního štábu Aleš Opata ho nedávno informoval, že armáda uvažuje o nasazení prvního dronu do operačního nasazení. Armáda teď například používá v Afghánistánu k monitorování drony, které dostala od Spojených států. Do budoucna počítá s nákupem větších bezpilotních prostředků, které budou schopné nést i zbraně.

Zeman dnes zároveň připomněl, že Aliance požaduje, aby členské země vkládaly minimálně 20 procent obranného rozpočtu do investic. Řekl, že dostává návrhy na vybudování tankových brigád. „No, tak proti teroristům s tankovými brigádami ani s artilerií se moc úspěchů udělat nedá, že. Ale takové drony, ty už se mnohokrát osvědčily a byly popravčí četou významných představitelů nejenom Tálibánu, ale i dalších teroristických organizací,“ zdůraznil.

Kromě zvýšení obranného rozpočtu podle něj může Česko Alianci přispět polní nemocnicí nebo protichemickými jednotkami. „Máme také skvělé rangers, kteří dokonce vyhráli soutěž nad Brity,“ podotkl.

Zdůraznil, že dokud nezanikne mezinárodní terorismus, je lepší proti němu bojovat raději tisíce kilometrů od českých hranic než „si nechat vyhodit Václavské náměstí nebo Pražský hrad do povětří“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…