Póvl! Prý 70 tisíc. Pavel Šafr si otřel boty o demonstranty

04.09.2022 11:35 | Ze sítí

Šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek znovu varoval, že obavy lidí z energetické krize a tím i obavy lidí z demonstrace z Václavského náměstí v Praze je třeba brát vážně. Lékař Lukáš Pollert, který se proslavil kritikou vládních proticovidových restrikcí, konstatoval, že premiér Petr Fiala (ODS) pravděpodobně nerozumí svým voličům, protože na demonstraci na Václavském náměstí byli i oni. Exministr školství Ivan Pilip nabídl na celou věc ještě trochu jiný pohled.

Póvl! Prý 70 tisíc. Pavel Šafr si otřel boty o demonstranty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) bije na poplach. Varuje, že sobotní demonstraci na Václavském náměstí sice svolali proruští sympatizanti, ale to podle Blažka nemění nic na tom, že většina účastníků, asi tak 69 tisíc ze 70, patří mezi lidi, kteří zkrátka a dobře mají obavy z budoucnosti.

„Před rokem by na podobnou akci té dnešní přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i dnes. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí Putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu. Vůbec nejdu proti Petru Fialovi, on správně hovořil o svolavatelích. A já jen doplňuji, že je neztotožňujeme se všemi protestujícími,“ zdůraznil ministr spravedlnosti.

Reakce na denonstraci

Lékař a někdejší sportovec Lukáš Pollert, který na sebe upozornil, když v době covidové pandemie ostře kritizoval opatření expremiéra Babiše (ANO), konstatoval, že pokud Fiala tvrdí, že se na Václavském náměstí sešli sympatizanti Ruské federace, nerozumí vlastním voličům.

„Vypadá to, že premiér vůbec nechápe své voliče. Ti nebyli na Václaváku kvůli Rusku a Putinovi. Prezentovali se lidé, kteří tam přišli. Mnozí byli voliči Fialy. A pak mnoho řečníků a ti mluvili za sebe. Nevnímám to jako demonstraci jednoho člověka,“ upozornil Pollert.

Reakce na denonstraci

Exministr školství ve vládě Václava Klause z 90.  let Ivan Pilip naznačil, že zásadní problém vidí ještě jinde.

„Problém současné situace je, že chybí předáci slušné demokratické levice, která by kritizovala vládu za inflaci, energie, sociální výdaje, ale nezpochybňovala politický systém a zahr. politickou orientaci země. Kdo by to mohl být? (Předseda ČSSD) Michal Šmarda? (Předseda ČMKOS) Josef Středula? Napadá vás tu někdo?“ otázal se.

Reakce na denonstraci

Šéfredaktor serveru Forum24 Pavel Šafr zpochybnil, že se na demonstraci opravdu sešlo na 70 tisíc lidí.

„Policie má zřejmě zvláštní náchylnost k tomuto póvlu. Tvrdí, že jich bylo 70 tisíc. Našim demonstracím na obranu demokratické a proevropské budoucnosti země, které na pohled vypadaly ohledně počtu lidí podobně, přiřkli jen 30 tisíc. Ono to má bohužel svoji logiku,“ konstatoval Šafr.

Reakce na denonstraci

Senátor Marek Hilšer, kandidát na prezidenta , konstatoval, že obavám lidí rozumí, má pochopení pro to, že se jim zdá, že se jim politika vzdálila. Ale jedním dechem dodal, že příklon k Rusku tento problém nevyřeší.

„Politika se lidem vzdálila. Myslí si, že se politici starají jen o sebe. Bojí se drahoty a bojí se právem. Příklonem k Rusku se ale nic nezlepší. Naopak, bylo by ještě hůř, zvůle, násilí, megakorupce a nesvoboda. To bylo, je a bude Rusko. Musíme bránit naši zem před putinismem,“ napsal Hilšer.

Reakce na demonstraci

 

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…