Povodňové ohrožení trvá na 25 místech, dál stoupá dolní Labe

05.06.2013 7:14

Povodňový stav ohrožení trvá zhruba na 25 místech českých řek, za posledních 12 hodin jich deset ubylo. Extrémní stupeň ohrožení nadále platí v Mělníku u soutoku Labe a Vltavy a na řece Kamenici v Hřensku na Děčínsku vlivem vzedmutí hladiny Labe.

Povodňové ohrožení trvá na 25 místech, dál stoupá dolní Labe
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

Z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) k 06:00 vyplývá, že hladiny a průtoky dál stoupají na dolním Labi v Ústí nad Labem a Děčíně, na většině ostatních toků klesají. Přeháňky v Čechách meteorologové pro dnešek očekávají jen ojediněle.

Na Kamenici v Hřensku voda nad ránem vystoupala na více než tři metry

Hladina Labe v Mělníku se od úterního večera drží kolem 9,3 metru, voda se však nepřelila přes hráz chránící město. V Ústí nad Labem řeka pomalu stoupá nad desetimetrovou hladinu, průtok se přiblížil 3500 metrů za sekundu. Vzestup na maxima se zde očekává dnes v noci na 11,1 metru, bude to úroveň stoleté vody. Na víc než deset metrů vystoupala i hladina Labe v Děčíně.

Na Kamenici v Hřensku voda nad ránem vystoupala na více než tři metry. Hladina Bíliny v Trmicích před soutokem s Labem má zhruba 275 centimetrů, její pokles se ale zastavil. Flájský potok v Českém Jiřetíně na Mostecku se zatím nesnižuje. Opadává naproti tomu Ohře v Lounech.

Na Berounce a jejích přítocích v západních Čechách hladiny klesají, ve Zbečně na Rakovnicku Berounka po dvou dnech klesla pod pětimetrovou hranici. Ve Vraňanech na Vltavě před soutokem s Labem se průtok drží nad hranicí dvacetileté vody, začal už ale také klesat. Na Nymbursku Mrlina ve Vestci klesá, Cidlina v Sánech kulminovala kolem půlnoci.

Meteorologové pro dnešek v Čechách očekávají oblačno a přeháňky jen ojediněle

Většina hladin se snižuje také v jižních Čechách, výjimkou je stoupající Nežárka v Hamru, Lužnice v Klenovicích podle výhledu brzo ráno kulminovala. Na Sázavě už jen na čtyřech místech platí druhý stupeň povodňového ohrožení, tedy pohotovost.

Ve východní části České republiky platí první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, na několik místech Dyje a také na Lubině v Petřvaldu na Karvinsku a na Opavě v Děhylově na Opavsku.

Meteorologové pro dnešek v Čechách očekávají oblačno a přeháňky jen ojediněle. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo s přeháňkami nebo občasným deštěm, v Jeseníkách a Beskydech mohou být srážky i vydatnější. Nejvyšší teploty 13 až 17 stupňů Celsia, v Čechách při zmenšené oblačnosti až 20 stupňů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…