Povolání: lobbista. Zaregistrovaný u úřadu. Vláda chce ještě do voleb schválit zákon, který by zavedl striktní pravidla

09.08.2017 20:34

Být lobbistou by mohlo být nově povoláním, které by podléhalo řádné registraci u úřadů. Alespoň o tom uvažuje vláda, která chce ještě do voleb o tomto zákonu hlasovat. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Povolání: lobbista. Zaregistrovaný u úřadu. Vláda chce ještě do voleb schválit zákon, který by zavedl striktní pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Lobbisté by se pak sice museli zaregistrovat u příslušných úřadů, ale zároveň by také mohli dostat zajímavé výhody jako právo vystupovat v parlamentu či kartičku pro vstup. Nově by však také měli hlásit, s jakým politikem se potkali nebo kolik a od koho dostali peněz. Jak uvedl ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD), všechny údaje by pak byly dostupné veřejnosti na webu. 

„Je třeba, aby tam pro lobbisty byl nejen bič, ale i cukr, aby je to motivovalo k tomu nevymýšlet, jak zákon obejít,“ sdělil Chvojka. 

Lobbistou by pak podle zákona byl ten, kdo se za odměnu snaží ovlivnit podobu zákonů, ale i veřejné rozhodování. Zároveň to dělá systematicky a soustavně. Jak uvedla MF Dnes, právě o definici lobbisty se vedly diskuze. Zda budou zahrnuti jen ti, kteří zájmy svých klientů prosazují externě, nebo přímo jako jejich zaměstnanci. Chvojka pak právě preferuje variantu, že budou zahrnuty obě skupiny.

Co se týká samotných zákonodárců, tam se o přísnosti zákona ještě spekuluje. Mimo jiné se hovoří i o tom, že by měli veřejné diáře, do nichž by si schůzky s lobbisty zaznamenávali. Zároveň by uváděli i to, co s nimi probírají. 

U návrhů zákonů či pozměňovacích návrhů by se pak nově mělo objevovat to, kdo se na jejich přípravě podílel. Zvažuje se pak i registr darů či protislužeb, které lobbisté poskytli zákonodárcům nebo politickým stranám v hodnotě nad pět tisíc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…