Požadavky Středulových odborářů: Cenovou regulaci, vyšší mzdy. Vládo, konej rychle

08.10.2022 21:15

Odbory na sobotní demonstraci proti chudobě na Václavském náměstí vyzvali vládu premiéra Petra Fialy (ODS) k cenové regulaci potravin, energií, nájemného či pohonných hmot. Na akci nedorazilo tolik lidí, kolik organizátor protestu a šéf největší odborové centrály ČMKOS Josef Středula očekával. Jako kandidátovi na prezidenta je odborovému předákovi také vyčítáno, že akci zneužívá pro vlastní prezidentskou kampaň.

Požadavky Středulových odborářů: Cenovou regulaci, vyšší mzdy. Vládo, konej rychle
Foto: Screen Youtube
Popisek: Josef Středula při demonstraci na Václavském náměstí

Lidé, kteří dorazili na další demonstraci proti Fialově vládě, zaplnili zhruba čtvrtinu náměstí. Demonstrace začala symbolicky pět minut po dvanácté hodině. Na akci vystoupil také její pořadatel Josef Středula, citoval slova Václava Havla, že „lhostejnost otevírá dveře zlu“.

Společně pak odboráři představili několik požadavků na vládu. Vyzvali vládu, aby konala. Aby řešila skutečné problémy lidí a firem dříve, než se česká ekonomika propadne do hluboké recese.

Dalším požadavkem jsou cenové regulace. „Požadujeme okamžité zavedení přísné cenové regulace a cenové kontroly u všech základních životních potřeb – u potravin, u tepla a teplé vody, u nájemného i u pohonných hmot a ostatních paliv,“ uvedl na pódiu Josef Středula společně s Romanem Ďurčem.

Vládu Petra Fialy vyzvali také k zastavení dalšího poklesu reálných mezd a platů v roce 2023 a k co nejrychlejšímu vyrovnání propadu reálných mezd a platů za rok 2022. „Vládo, okamžitě zvedni minimální mzdu na 18.200 Kč,“ žádali odboráři.

Dále volají po zásadní podpoře vlády kolektivnímu vyjednávání na rok 2023 v zájmu udržení kupní síly mezd a platů.

Vyzývají vládu, aby přijala bezodkladná opatření k řešení krize životních nákladů. „Je nutné, aby vláda bezodkladně navýšila nejen minimální mzdu, ale také sociální dávky, včetně příspěvku na péči a rodičovského příspěvku,“ upozorňují.

Rovněž apelují na vládní kabinet, aby zastavil rozpad veřejných financí a aby zajistil dostatečné rozpočtové příjmy potřebné pro pomoc podnikům i občanům zvýšením solidarity v daňovém systému.

„Vládo, je pět minut po dvanácté, proto konej rychle a efektivně v zájmu naší země, jejích podniků a obyvatel! Sociální smír je jednou z nejcennějších hodnot, kterou máme. Udělej vše pro to, abychom ji neztratili!“ vyzvali v samém závěru odboráři.

Pokud vláda výzvy nevyslyší a situace bude neměnně pokračovat dál, varují odboráři možností vyhlášení generální stávky.

Na Středulu však v souvislosti s demonstrace zaznívala také kritika, že jde o jakýsi test jeho prezidentské kampaně a že zneužívá situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…