Požár Notre-Dame odhalil jednu závažnou věc, uvažuje Zdeněk Zbořil

21.04.2019 8:45

Politolog Zdeněk Zbořil na serveru První zprávy.cz okomentoval požár slavné katedrály Notre-Dame i ukrajinské prezidentské volby. Pokud jde o Notre-Dame, je to smutná událost, ale podle Zbořila požár odhalil něco, o čem se příliš nemluví. Požár katedrály Notre-Dame podle něj ukázal, že lidé už nevěří tradičním médiím.

Požár Notre-Dame odhalil jednu závažnou věc, uvažuje Zdeněk Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Požár pařížské katedrály Notre-Dame rozesmutnil nemalou část světa. Podle Zdeňka Zbořila však také ukázal, že lidé stále více nevěří tradičním médiím a místo toho, aby přijali těmito médii předanou informaci o nešťastné náhodě, vymýšlí konspirační teorie.

„Ta média, která nám to prezentovala někdy v přímém přenosu jako z Evropské ligy v kopané, tak ztratila dávno svoji důvěryhodnost. Prvním důsledkem toho je, že se rodí konspirační teorie. A je úplně lhostejné, jestli mají konspirační teorie antiislámský podtext nebo jestli se to považuje za podobnou akci jako 11. září v USA nebo akce spikleneckých zpravodajských služeb z Východu. I kdyby to hasiči a francouzské zpravodajské služby vyřídili podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, tak předpokládám, že se tomu nejmíň 50 let nebude věřit. Já už tady dávno nebudu a pořád se bude diskutovat o tom, kdo škrtnul sirku v Notre-Dame,“ pravil Zbořil.

Spekulovat se prý nepochybně bude i o prezidentských volbách na Ukrajině, jejichž druhé kolo probíhá právě dnes. Lidé si budou klást otázky, zda ty volby byly čisté, kdo je ovlivňoval a neovlivňoval a tak podobně.

Tím ovšem spekulace nekončí. Za zamyšlení prý stojí i plánovaná schůzka severokorejského diktátora Kim Čong-una s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Já jsem si také všiml toho, že se téměř zapomnělo na Venezuelu. Pokud se o ní nezmíní opoziční představitel českého parlamentu, který tak činí, aby mohl kritizovat prezidenta republiky nebo předsedu vlády, tak se zdá, jako kdyby Venezuela, o které jsme si mysleli, že je na pokraji války, tak najednou zmizela z mediálních programů téměř dokonale,“ podivoval se Zbořil.   

Pohled na svět se podle něj rychle proměňuje. „Není to tak, že by se svět hroutil, ale jeden den to vypadá, že už je zhroucený a na druhý den se ukáže, že to je úplně jinak,“ vyjádřil svůj názor analytik vyznamenaný prezidentem Milošem Zemanem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…