Pozdvižení v Nizozemí: Protiislámský bojovník Wilders byl prý v ohrožení. V jeho ochrance se pohyboval...

23.02.2017 15:30

Přes deset let žije vůdce nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders dvacet čtyři hodin denně a sedm dní v týdnu kvůli výhrůžkám islamistů pod ochranou policie. V posledních dnech se však jeho život ocitl ve vážném ohrožení.

Pozdvižení v Nizozemí: Protiislámský bojovník Wilders byl prý v ohrožení. V jeho ochrance se pohyboval...
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Wilders pro své nekompromisně kritické postoje vůči islámu čelí pravidelně výhrůžkám smrtí a dávno tak přišel o své soukromí a jeho život se nepodobá životu běžných občanů. Neustále se musí přesouvat z místa na místo a málokdy tráví více nocí na jednom místě. Jeho přesuny z místa na místo jsou přísně tajné a nemají o nich přehled ani jeho příbuzní či přátelé. Přesto je mainstreamovými médii a politiky považován za většího extremistu než jeho pronásledovatelé.

Třiapadesátiletý politik, jehož strana má v březnových volbách velkou šanci na vítězství, má proto zakázán vstup hned do několika údajně demokratických zemí. Před osmi lety mu například neumožnily vstup do země britské úřady. Přibližně ve stejnou dobu měl Wilders na pozvání senátora Jiřího Oberfalzera navštívit Českou republiku, ale žádná ze vhodných institucí nebyla ochotna pronajmout mu prostor na přednášku.

Až doposud se mnoho informací o případném ohrožení Wildersovy bezpečnosti na veřejnost nedostalo. To se změnilo tento týden, kdy nizozemské deníky De Telegraaf a NRC Handelsblad informovaly o agentovi tajné služby, který sice nebyl přímo členem jeho ochranky, ale měl přesné informace o místu jeho aktuálního pobytu. Deníky zjistily, že agent marockého původu byl suspendován pro podezření z udržování kontaktů se zločineckým podsvětím a extremisty.

Šéf tajných služeb Erik Akerboom pro média uvedl, že agent byl skutečně marockého původu, ale jeho úplnou totožnost nemůže potvrdit. Nizozemské úřady, Wildersovi tradičně nepříliš nakloněné, se snaží celou záležitost bagatelizovat a tvrdí, že jeho bezpečnost nebyla bezprostředně ohrožena. V tomto smyslu reagoval na přímý dotaz novinářů také Akerboom osobně. Jeho slova však samotného Wilderse příliš neuklidnila.

„Můj ty bože. Pokud nemůžu důvěřovat ani zpravodajským službám, které mě mají chránit, jak potom mohu fungovat?“ podivoval se Wilders na svém twitteru. Zdá se však, že aspoň protentokrát našel Wilders několik zastánců. Mezi jinými dokonce i svého častého kritika Alexandera Pechtolda z centristické strany D66. „Jde o velmi znepokojivou zprávu. Pan Wilders se musí cítit hrozně, když to všechno slyší. Je třeba celou kauzu rychle objasnit,“ napsal na Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…