Pozemkový fond převezme správu odvodňovacích stanic

28.06.2012 12:02

1. července bude pod správu Pozemkového fondu ČR převedeno téměř 19 tisíc staveb vodních děl a čerpacích odvodňovacích stanic, které byly ve správě Zemědělské vodohospodářské správy (ZVHS).

Pozemkový fond převezme správu odvodňovacích stanic
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Petr Bendl v Partii televize Prima

V rámci ukončení činnosti Zemědělské vodohospodářské správy převezme od počátku července letošního roku Pozemkový fond ČR správu nad 17 vodními nádržemi a přibližně 130  čerpacími odvodňovacími stanicemi. Dále bude PF ČR obhospodařovat téměř 9 tisíc kilometrů odvodňovacích kanálů, z nichž dvě třetiny představují otevřené a zbývající třetinu  zatrubněné kanály.

„Transformace Zemědělské vodohospodářské správy byla velkým úkolem, který se podařilo úspěšně splnit. Tento krok přináší jednak stomilionové úspory a jednak kvalitnější péči o převedené drobné vodní toky zvýšením flexibility financování bez závislosti na státním rozpočtu,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Pozemkový fond ČR bude zajišťovat výkon odborných činností, které souvisejí se zajišťováním správy a péčí o hlavní odvodňovací zařízení a s tím související vodní díla.

Vše finišuje

„Hlavním úkolem Pozemkového fondu ČR bude v této souvislosti zejména zajištění funkčnosti a provozu staveb, provádění technického dozoru a zajištění údržby na spravovaných vodních dílech. Dále budeme spolupracovat se správci povodí, vodních toků, vodoprávními úřady a s územními samosprávnými celky,“ nastínil nové úkoly Pozemkového fondu ČR 1. náměstek ředitele Petr Šťovíček, pověřený vedením PF ČR.

Na plnění úkolů souvisejících se správou odvodňovacích staveb se budou podílet zkušení odborní pracovníci, kteří tuto činnost zajišťovali již v rámci Zemědělské vodohospodářské správy. V souvislosti s novou agendou v oblasti správy odvodňovacích zařízení počítá Pozemkový fond ČR s provozními náklady ve výši 40 milionů korun do konce roku 2012.

V tomto týdnu probíhají konečné předávací práce mezi PF ČR a ZVHS tak, aby od 1. července mohl Pozemkový fond plně převzít správu všech odvodňovacích zařízení a navázat tak plynule na zajištění nepřetržitého provozu těchto vodohospodářských staveb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…