Pozor, Češi, bude to drahé. Babišova „oblíbená“ europoslankyně Grassleová hovoří o miliardách, které může chtít Brusel zpátky

01.12.2018 17:18

Europoslankyně za CSU a šéfka výboru pro kontrolu rozpočtu v Evropském parlamentu Ingeborg Grassleová v rozhovoru pro Aktuálně.cz popsala, co čeká Čechy, Moravany a Slezany v případě, že Evropská komise definitivně dospěje k závěru, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů a jeho Agrofert, momentálně odložený ve svěřenském fondu, by neměl čerpat dotace. Může to být drahé. Hodně drahé.

Pozor, Češi, bude to drahé. Babišova „oblíbená“ europoslankyně Grassleová hovoří o miliardách, které může chtít Brusel zpátky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Právní experti Evropské komise dospěli k závěru, že český předseda Andrej Babiš nadále ovládá holding Agrofert, který je v souladu s českými zákony odložen v premiérově svěřenském fondu. To, že Babiš má nadále vliv na Agrofert konstatovali právníci poté, co prostudovali dokumenty, které jim poslala protikorupční organizace Transparency International.

Ingeborg Grassleová zdůraznila, že by Babišovy firmy neměly čerpat evropské dotace a pokud se definitivně potvrdí, že střet zájmů tu opravdu je, Česko vrátí miliardy korun, které na dotacích Agrofert čerpal. Může jít o dotace několika posledních let, kdy je Babiš v politice. Jedná se o miliardy korun, které budou do společné evropské kasy vracet evropští daňoví poplatníci.

„Ve starých členských státech takováto konstrukce neexistuje. Tyhle země to prostě nedělají, je to otázka politické kultury. I proto je nutné se tím zabývat a my se zaměříme i na to, jak to případně české úřady vyšetřují. Nebudeme tedy pouze čekat na výsledek a akceptovat jejich postup,“ zdůraznila dáma.

Jedním dechem dodala, že většina českých úřadů má důvěru EU. Unie chce české úřady bránit před nějakým ovlivňováním a poskytnout jim prostor pro to, aby mohly jednat. Grassleová má navíc obavu, že si členské státy prosadí přesunutí většího množství kontrolních pravomocí na národní úroveň. Pak by bylo velmi obtížné chránit svobodnou hospodářskou soutěž a rovný přístup k dotacím pro malé a střední podniky. Babiš by měl podle dámy dát najevo, že nechce házet písek do soukolí EU.

„Záleží na tom, na které straně pan Babiš chce, aby Česká republika byla. Jestli chce pomáhat k tomu, aby celá EU držela pohromadě, nebo chce naopak do soukolí unie házet písek. To on se musí rozhodnout. Pokud EU nebude držet pohromadě, je to i jeho vina a – omlouváme se – je to i vina České republiky,“ konstatovala nekompromisně politička.

„Je třeba si uvědomit, že v Evropské radě jedná jménem své země, což mu dává velkou sílu. Neměli bychom dovolit, aby jeden podnikatel byl schopen vydírat celou Evropskou unii. To je situace, které nyní čelíme, a já v tuto chvíli říkám: Zastavme to. Babiš by měl mít především zájem sloužit občanům České republiky. Musí sloužit své zemi a Evropské unii, proto by se měl stáhnout ze všech firem. Aby se mohl starat o veřejné zájmy,“ pokračovala dáma.

Ač prý proti Babišovi osobně nic nemá, střet zájmů, který s sebou přinesl, považuje politička za totálně nepřijatelný. EU jako celek prý musí jasně říci, že nelze být současně premiérem, který na dotace dohlíží, a ve stejnou chvíli tytéž dotace čerpat. Grassleová doufala, že situaci vyřeší lex Babiš, ale časem pochopila, že tento zákon vlastně nevyřešil nic. Jako europoslankyně z Německa se proto hodlá starat o to, aby její spoluobčané, kteří přispívají do společné evropské kasy největším dílem, nemuseli přihlížet tomu, jak se jejich penězi mrhá na upevňování moci a bohatství českého premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…