Pozor na Andreje Babiše, říkají prý sociálnímu demokratovi Netolickému jeho kamarádi

13.04.2018 19:32

Místopředseda ČSSD Martin Netolický zavítal dnes do Interview ČT24. Tématem rozhovoru s moderátorkou Světlanou Witovskou byl mimo jiné vznik vlády.

Pozor na Andreje Babiše, říkají prý sociálnímu demokratovi Netolickému jeho kamarádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Netolický byl podle svých slov návratem hnutí ANO k jednání o vládě s ČSSD překvapený. „My jsme jednání ukončili minulý týden. Předsednictvo ČSSD vzalo ukončení na vědomí, sjezd to vzal na vědomí. Ale politika je velmi dynamická. Ukazuje se, že hnutí ANO není jednotné,“ poznamenal Netolický. 

„Patřím mezi ty opatrnější, kteří přemýšlí o každém kroku. Takto jsme velmi opatrně debatovali na grémiu. Nejdříve musíme přečíst, co se v hnutí ANO odehrává,“ dodal Netolický, že ČSSD pověřila nyní Jana Hamáčka a Jiřího Zimolu, aby zjistili situaci u babišovců.

„Nebereme to jako otevření koaličních jednání, ale jako začátek diskuse. Předsednictvo ČSSD bude o celé situaci rozhodovat příští týden pátek,“ sdělil Netolický s tím, že všichni ve straně jsou opatrní. ČSSD nyní bude jednat s hnutím ANO v pondělí. „Očekávání nemám žádné. Budu jen pečlivě poslouchat, zda se hnutí ANO někam posunulo,“ dodal Netolický.

„Mnoho mých kamarádů mi říká, abychom si dali pozor na Andreje Babiše,“ sdělil také Netolický, pro nějž je hnutí ANO standardní politickou stranou. „Vítej do klubu, Andreji,“ dodal.

Netolický pak pohovořil i o tom, zda mezi ČSSD a ANO nepůjde o sňatek z rozumu. „Je to státotvorný postup z obou stran. Nemáme stabilní vládu, máme vládu v demisi,“ řekl Netolický. ČSSD nyní bude požadovat hlavně slušnost. „To, co jsme zažili, není možné. Abychom se snažili o koalici a zároveň zažívali invektivy na stranu jednotlivých partnerů,“ poznamenal Netolický. A zdůraznil, že programová shoda mezi oběma stranami je značná.

To, že případně vládu podpoří KSČM, Netolickému nevadí. „KSČM nebude členem vlády,“ zdůraznil Netolický. K SPD Tomia Okamury pak Netolický podotkl, že mu připadá, že Okamura plní roli na politické scéně obdobně jako v minulosti Miroslav Sládek se svou stranou.

Závěrem se pak Netolický vyjádřil k tomu, že on sám nechce být členem vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…