Pozor na internetové lékárny! Léky tam koupené mohou poškodit zdraví

03.08.2012 10:21

Volně prodejné léky od července zdražily a tak je lidé nakupují čím dál více na internetu. Důvod je jediný – ušetřit alespoň pár korun. Jenže až polovina všech medikamentů koupených na síti je padělaných. Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby navíc takové léky mohou poškodit zdraví.

Pozor na internetové lékárny! Léky tam koupené mohou poškodit zdraví
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Ekonomická krize a zdražení léků přinesly jeden fenomén. Lidé stále více nakupují léky v internetové lékárně bez certifikace. Jenže tam podle České lékárnické komory nejspíše dostanete padělek.  Potvrzuje to i zpráva Světové zdravotnické organizace. Ta tvrdí, že až polovina všech medikamentů koupených na síti je padělaných.

„Pokud ale české zákony porušujete a léky sháníte u jakéhokoliv internetového prodejce, ať už v Česku nebo v zahraničí, tak se vystavujete velkému nebezpečí, že to padělky budou,“ upozornil v rozhovoru pro Český rozhlas prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba s tím, že napodobeniny přitom bývají pro pacienta nebezpečné.

Podle něj v Česku smí prodávat medikamenty jen ty internetové lékárny, které jsou součástí kamenných. Problém je podle Chudoby v tom, že nákupem léků na internetu od prodejců bez certifikace lidé nejen porušují zákony, ale ohrožují i své zdraví a bezpečnost. Konzumují totiž přípravky, které neobsahují žádnou aktivní látku, mají této látky málo, či naopak příliš, a někdy obsahují i škodlivé složky. 

Náklady na léčbu si pak budou hradit sami

Podle Chudoby dokonce není daleko doba, kdy by pojišťovny mohly přestat hradit léčení pacienta, který si použitím nelegálně koupeného přípravku způsobí zdravotní komplikace.

„Časem se může stát i to, že náklady na léčbu si bude muset pacient hradit sám,“ dodal prezident lékárníků a upozornil, že seznam internetových lékáren, které jsou oprávněné tuto službu poskytovat, mohou lidé najít na webových stránkách komory.

„Množství falešných léků podle mezinárodních statistik neustále roste. Podvodníci se zaměřují hlavně na léky proti vážným chorobám, jako jsou rakovina či malárie, a na přípravky podporující mužskou sexualitu a další tělesné a duševní funkce,“ zmínil k tématu Český rozhlas.

Důvod aktivity Čechů je zřejmě zdražení cen léků od prvního července. Tehdy podražily desítky léků, které byly k dostání volně nebo na recept. Pojišťovny totiž již částečně nehradí na 150 různých druhů léčiv. Ministerstvo zdravotnictví ovšem poukazuje na ušetřené stamiliony, které nové opatření přinese.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…