Pozor na oligarchizaci politiky, varuje senátor Jirsa

13.08.2017 17:42

Senátor za ODS Tomáš Jirsa ve své glose na serveru NeviditelnýPes.cz varuje před oligarchizací politiky.

Pozor na oligarchizaci politiky, varuje senátor Jirsa
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

„Jezdím poměrně často na Ukrajinu, do Kyjeva i do Koločavy. Mluvím s politiky i s lidmi na ulici, resp. na vesnici. Ukrajina je nefunkční stát a nefunguje proto, že ho neřídí vláda a parlament, ale oligarchové,“ začal s popisem Jirsa. Typickým příkladem oligarchy je podle něj u nás v Česku Andrej Babiš.  

„Když Andrej Babiš koupil MF Dnes a Lidové noviny, několik dalších miliardářů rychle koupilo ostatní deníky jako své politické krytí či ‚atomové zbraně‘, jak sami tyto své ztrátové investice nazývají. Ostatně miliardář Zdeněk Bakala si drží Hospodářské noviny a Respekt jako poslední majetek v Česku právě pro svoji nutnou mediální obranu,“ zmínil Jirsa. 

Následně se však pozastavil nad tím, kolik miliardářů se nyní v Česku hrne do politiky. „Příklad Andreje Babiše, který se po počátečním přešlapování rozhodl sám postavit do čela hnutí, je jistě inspirativní, ale je otázka, zda je opakovatelný. Vypadá to však, že si mnozí miliardáři myslí, že příběh A. B. opakovatelný je, čímž ale dávají veřejně v sázku svůj politický instinkt. Peníze jsou jistě důležité, ale samy o sobě ke zvolení do parlamentu zatím nestačí,“ zmínil Jirsa. Důležité pak podle něj je především to, zda českým miliardářům jde o blaho občanů či o obranu svých zájmů před agresivním Andrejem Babišem.

Původní text ZDE.

„Miliardář se svojí frakcí v parlamentu je vždy silnější než miliardář daný na pospas úřední zvůli, finanční správě či státnímu zastupitelství,“ zmínil Jirsa. Závěrem pak upozornil na to, že politický a ekonomický stav Ukrajiny a český případ Andreje Babiše jsou podle něj pro budoucnost české politiky varující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…