Pozor na ryby, co žerou splašky z velkoměst, radí známý rybář v rádiu Bonton

28.07.2012 13:30

Obnova českého rybníkářství je jednou z důležitých priorit ministerstva zemědělství. Na možnosti chovu sladkovodních ryb nebo i nebezpečí konzumace pangasů z Asie upozorňuje v politické debatě pořadu Host rádia Bonton Jakub Vágner. Moderátorovi Zdeňku Šarapatkovi prozradí ale i to, jaké je to rybařit s prezidentem Václavem Klausem.

Pozor na ryby, co žerou splašky z velkoměst, radí známý rybář v rádiu Bonton
Foto: Archiv JW
Popisek: Jakub Wágner se svým úlovkem

Nejprve Jakub Vágner hovoří ve studiu především o svém koníčku - tedy rybaření. Popisuje to, že jedním z jeho posledních zajímavých zážitků bylo setkání s lidožravým sumcem v Indii.

Vágner ale není jen člověk, který cestuje přes půl planety za zajímavým úlovkem. Umí i doprovodit třeba českého prezidenta do míst, kde se setká s dvoumetrovými sumci nebo radit ministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS), jak správně nasměrovat české rybníkářství k produkci kvalitního a nejen kapřího, masa.

"Doprovázet prezidenta Klause na lovu byl pro mě nezapomenutelný zážitek. Pan prezident se poprvé setkal s opravdu velkými sumci, někteří měli kolem dvou metrů. Sám se divil, co všechno může ve vodě žít," uvedl Vágner. Jeho rekord ale Klaus, který prý nerad bývá druhý, nepokořil.

"To by musel lovit v zahraničí," dodal král českých rybářů.

Umíme chovat kvalitní ryby, většinou však končí v zahraničí

Světový rekordman v lovu sladkovodních ryb v současné době radí ministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS). Oficiální funkci vykonává zdarma.

"Zažíváme teď v Česku velmi důležité období. Řekněme, že nejvíce rybníků bylo v naší zemi za vlády Marie Terezie. Dnes jsme zhruba na třetině tehdejšího stavu. Na Českou republiku se nahlíží jako na velmi důležitý zdroj pitné vody do budoucna, proto obnova rybníků je jedna z důležitých věcí, která se tam nyní řeší," říká.

Důvodem je podle Vágnera situace v oblasti mořského rybolovu. "Je jen otázkou času, kdy přímořské státy řeknou stop, musíme šetřit vlastní zdroje a omezit vývoz. Mořské ryby tak začnou být velmi drahé a pro Středoevropany méně dostupné. Musíme si vážit vlastních zdrojů ryb. Nesmíme dělat takové přehmaty, jako například s pangasem," uvedl příklad známý sportovní rybář.

Pozor na pangase, žere splašky z velkoměst

Právě před konzumací menšího asijského příbuzného našich sumců Vágner, který je odborníkem i v oblasti chovu ryb, důrazně v pořadu varuje. Pangas se prý na český trh dostal v podstatě nenápadně jako levné rybí maso bez kostí.

"Jenže ta ryba je velmi závadná pro lidské tělo. To si uvědomí každý, kdo na vlastní oči viděl, kde se pangas chová. Jsou to vody, kam odchází splašky z těch velkých asijských měst a oni se jimi živí. Doporučuji všem pangase nekupovat," uvedl Vágner.

Český rybí trh by mohl být podle slavného lovce obřích sumců zásoben z vlastních zdrojů více než bohatě. Problém ale spočívá v chování rybníkářů. Pětadevadesát procent produkce jsou kapři a malé množství odchovaných dravých ryb jde prý většinou na export.

"Zahraniční odběratelé většinou požadují k určitému množství kaprů i dodávku dravců, třeba candáta. Díky tomu pochází candáti na českém trhu většinou z Polska, ovšem to už není ani zdaleka tak kvalitní ryba, jako dokážeme vyprodukovat v Česku," potvrzuje Vágner známý fakt o kvalitě potravin na pultech českých obchodů.

Jakub Vágner je pravděpodobné nejznámějším českým rybářem. Jeho rekordní úlovek pochází z Amazonie, kde ulovil rybu o úctyhodné délce 307 centimetrů. Jeho specialitou je cestování za sladkovodními rybími exoty po celém světě. Kromě několika televizních pořadů účinkoval i jako host americké televizní show Jay Lena.

Dva diskusní pořady v krátké době

Závěrem dodejme, že je to už podruhé v krátkém čase, co přichází publicista Zdeněk Šarapatka se startem dalšího diskusního pořadu. Po návratu na televizní obrazovku BTV s pořadem Narovinu, nyní moderuje i interview s politiky na rádiu Bonton. Každou sobotu a neděli po osmnácté večer si zve do rozhlasového studia hosty, které „griluje“ na žhavých tématech.

Pořad Hosté rádia Bonton je prvním publicistickým počinem převážně hudební rozhlasové stanice s českými písničkami. Zdeněk Šarapatka přichází do Bontonu  po  někdejším dopisování pro Lidové noviny a  MF DNES i  vedení politických diskuzí v televizích  Public a BTV. Na rozdíl od žurnalistů, kteří odešli do politiky, přišel dvojnásobný doktor pedagogiky do médií ze Strakovy akademie, kde radil hned několika českým premiérům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…