Pozor, pane Sobotko. Na světlo mohou vyjít další fakta o privatizaci OKD

30.07.2017 7:28

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl možná zpozornět. Podle serveru Lidovky.cz se rozbíhá další kolo prověřování prodeje menšinového podílu společnosti OKD, na který v roce 2004 dohlížel tehdejší ministr financí Sobotka. Zpozornět by ale měla i Komerční banka, která v privatizaci mohla také sehrát určitou roli. Jakou?

Pozor, pane Sobotko. Na světlo mohou vyjít další fakta o privatizaci OKD
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Vláda sociálního demokrata Stanislava Grosse prodala menšinový podíl společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Vycházela přitom z posudku, který tento menšinový podíl ohodnotil přibližně na 2 miliardy. Kabinet prodal šestačtyřicetiprocentní podíl ve společnosti za dvojnásobek, ale podle expertů mohl stát získat mnohem víc. O víc než pět miliard víc.

Na přípravě sporného posudku se měla podílet Komerční banka. Ta ale nemá statut znaleckého ústavu, takže se k tomu neměla vyjadřovat. Podle policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří kauzu znovu prověřují, mohla Komerční banka posudku na 2 miliardy dodat na důvěryhodnosti.

Celý článek naleznete zde

Vedle Komerční banky policie prověřuji také roli advokátní kanceláře Allen & Overy, která připravovala privatizační smlouvu. O roli Komerční banky v oceňování podílu v OKD prý advokáti věděli, ale mlčeli o tom. Jak advokátní kancelář, tak Komerční banka však jakékoli pochybení odmítají.

„Komerční banka v předchozích letech poskytla orgánům činným v trestním řízení dokumenty a vysvětlení související s celou kauzou, jakékoliv pochybení na její straně nebylo zjištěno,“ řekl mluvčí banky Pavel Zúbek. „Jsme přesvědčeni, že k žádnému pochybení z naší strany nedošlo,“ uvedla Jana Kloudová z Allen & Overy.

Hlavní odpovědnost za kritizovaný posudek ale podle obžaloby nese Rudolf Doucha s Pavlem Kutou a Janem Škurkou z Fondu národního majetku, jenž transakci zajišťoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…