Pozor, přijde provokace, varovalo Rusko. Moldavsko to popírá

24.02.2023 9:41

Moldavská vláda odmítla tvrzení Ruska o chystané ukrajinské provokaci v Podněstří a vyzvala ke klidu. Ukrajina se k situaci zatím nevyjádřila. Moldavská vláda se obává ruského postupu, který by mohl destabilizovat i její demokratický systém. V tomto týdnu Putin odvolal dekret zajišťující suverenitu Moldavska v Podněstří. Dva týdny zpět v Moldavsku rezignovala prozápadní vláda i kvůli nátlaku proruské opozice.

Pozor, přijde provokace, varovalo Rusko. Moldavsko to popírá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin před podněsterským parlamentem

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48208 lidí
„Podle dostupných informací připravuje kyjevský režim v blízké době ozbrojenou provokaci proti podněsterské Moldavské republice, kterou provedou jednotky ukrajinských ozbrojených sil,“ tvrdí ruské ministerstvo obrany. Cílem je prý vyprovokovat moldavské obsazení Podněstří. V této separatistické oblasti udržuje Moskva od rozpadu Sovětského svazu patnáct set vojáků s mohutným arzenálem.

Moldavsko takové tvrzení odmítlo a vyzvalo lid ke klidu. V prohlášení k situaci v Podněstří uvedlo: „Vyzýváme ke klidu a vyzýváme veřejnost, aby sledovala oficiální a důvěryhodné zdroje Moldavské republiky. Naše instituce spolupracují se zahraničními partnery a v případě nebezpečí pro zemi okamžitě informují veřejnost,“ stojí v prohlášení moldavské vlády.

Ukrajina ruské obvinění z plánování ozbrojené provokace při operaci pod falešnou vlajkou v moldavském separatistickém regionu Podněstří, dosud nekomentovala, informuje na svém webu ČT24.

Prezidentka Moldavska Maia Sanduová naopak obvinila Kreml z přípravy puče v její zemi. „Plán na další období počítá s akcemi, na nichž se budou podílet sabotéři, s vojenským výcvikem v civilním převleku, kteří budou podnikat násilné akce, útočit na vládní budovy a brát rukojmí,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prozápadní vláda , proruská opozice, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 24.02.2023 10:29:40
Sakra, mají tam někoho PROMOLDAVSKÉHO?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…