Pozor, špioni: Nepijte a nebavte se s cizími! radí Univerzita Karlova

12.07.2021 7:12

Univerzita Karlova ve spolupráci s Centrem boje proti terorismu a hybridním hrozbám při Ministerstvu vnitra vypracovala manuál, jak by se docenti, profesoři a další akademičtí pracovníci měli zachovat v momentě, kdy o ně projeví zájem ruští nebo čínští špioni. A jak by se měli chovat, když sami vyjedou do Číny. Na pracovních cestách do zahraničí se nenechte vmanipulovat do kompromitující situace (alkohol, společnost v hotelu apod.), stojí mimo jiné v manuálu.

Pozor, špioni: Nepijte a nebavte se s cizími! radí Univerzita Karlova
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Prezident Miloš Zeman vsadil hodně na čínskou kartu a na zlepšení vztahů s touto zemí. Po svých cestách do Číny sliboval, že nejlidnatější komunistická země světa investuje v Česku stovky miliard. Příští rok se chystá do Číny vyjet znovu.

Jenže ze slibovaných investic se zatím zrealizoval jen nepatrný zlomek a české úřady i vysoké školy se navíc učí, jak odolat čínským špionům. Před aktivitami ruských i čínských špionů v Česku dlouhodobě varuje i Bezpečnostní informační služba (BIS). Univerzita Karlova proto vydala manuál, jak se špionům bránit. Projekt zastřešil rektor Tomáš Zima, který Deníku N sdělil, že univerzita manuálem reaguje na měnící se bezpečnostní situaci ve světě, na zkušenosti západních univerzit, i na své vlastní poznatky ze setkávání s čínskými protějšky.

„Na pracovních cestách do zahraničí se nenechte vmanipulovat do kompromitující situace (alkohol, společnost v hotelu apod.). Dokumenty, notebook, mobil či USB se svými informacemi mějte pořád u sebe, nenechávejte je ani zavřené v trezoru v hotelovém pokoji,“ varuje například manuál.

„Všímejte si podezřelé aktivity vůči své osobě i situací, kdy se domníváte, že můžete být cílem vyzvídání (vytěžování) či verbování, nebo když zažijete neobvyklý zájem o vlastní osobu. Pokud máte pocit, že se něco děje, nesnažte se situaci řešit sami, pište záznamy a zprávy a ty sdílejte s bezpečnostním manažerem na své vysoké škole. Nebojte se zeptat na radu. Obrátit se můžete přímo na svého nadřízeného, bezpečnostního manažera ve vedení vaší školy či fakulty nebo v odůvodněných případech přímo na Bezpečnostní informační službu (BIS),“ stojí také v manuálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…