Práce na stabilizaci uzavřeného mostu na Vltavské začaly

25.10.2018 18:28

Stavební firma Hochtief dnes zahájila práce na stabilizaci mostu nad stanicí metra Vltavská, který bylo nutné kvůli havarijnímu stavu v noci z úterý na středu uzavřít. Společnost odpoledne obdržela projekt stavby od firmy Pontex, poté její pracovníci staveniště oplotili a začali na místo přivážet beton, z něhož vytvoří podkladovou desku pro ocelové podpěry. ČTK to sdělil mluvčí Hochtiefu Michal Talián. Most je uzavřen pro auta v úseku z centra, v důsledku výluky nejezdí na Vltavské tramvaje.

Práce na stabilizaci uzavřeného mostu na Vltavské začaly
Foto: TSK
Popisek: Technická správa komunikací hlavního města Prahy

Technická správa komunikací (TSK) ve středu podepsala s firmou Hochtief smlouvu na podepření mostu, poté stavební společnost převzala staveniště a firma Pontex začala pracovat na projektu. Dokončila jej dnes odpoledne.

Jako první krok pracovníci oplotili staveniště a po 16:00 začali přivážet beton. Bude sloužit k vybetonování monolitové podkladové desky pod mostem, na kterou se v pátek dovezou panely. Na ty se poté osadí čtyři ocelové podpěry, které konstrukci stabilizují. „Každá z těchto čtyř nohou se bude skládat ze čtyř ocelových stojek,“ uvedl Talián. Dodal, že práce zatím jdou podle plánu.

Na zhoršení stavu mostu nad stanicí metra Vltavská v úterý v podvečer upozornila technickou správu společnost, která dělala jeho diagnostiku. TSK poté musela z bezpečnostních důvodů uzavřít část komunikace Bubenská navazující na magistrálu ve směru z centra na Výstaviště, která po mostě vede. Provoz je uzavřen i pod konstrukcí, takže nejedou tramvaje na Vltavské. Provizorní podepření mostu podle TSK zabere nejméně týden, poté se provoz na mostě i pod ním obnoví.

Podle mluvčího Taliána je informace TSK, že by práce mohly být hotové zhruba za týden, reálná. Řešení podle něj není nijak technicky či stavebně složité, náročná je spíše rychlost, kterou musela firma stavbu připravit, sehnat materiál a podobně. „Myslím ale, že pokud nedojde k žádnému zásadnímu zádrhelu, tak by ten týden asi měl být odpovídající,“ řekl Talián. Dodal, že na každé stavbě se nicméně může přihodit něco, co harmonogram změní.

Mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková ČTK sdělila, že se dnes kvůli výluce tramvají neobjevily žádné komplikace. Problémy nenastaly ani v automobilové dopravě.

TSK ve středu uvedla, že plánuje most kvůli rozsahu poškození zbourat, protože je to ekonomicky výhodnější než oprava, která už do dokonalého stavu ani nemusí být možná. Zbourá se i paralelní most, po kterém jezdí auta ve směru do centra. TSK nyní vypíše zakázku na projektanta, bourání a stavba je nicméně reálná až v řádu let.

Přes Hlávkův most, na který poškozená konstrukce navazuje, přejede podle ročenky TSK za rok 2017 v obou směrech 70 800 aut denně. Z nich Argentinskou ulicí projíždí každodenně 44 800 vozů a po nábřeží 20 500. Zbylých 5 500 aut pak míří do nebo z Bubenské ulice.

Problémy se stavem mostů se v Praze řeší dlouhodobě. TSK nyní provádí diagnostiku například Hlávkova mostu nebo mostu Legií, které jsou ve špatném stavu. Připravuje se rovněž diagnostika Lanového mostu na Jižní spojce mezi Zahradním Městem a Strašnicemi. Špatně je na tom také Libeňský most, který se musel začátkem roku dočasně uzavřít pro auta i tramvaje. Město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví nový. Rekonstrukci potřebuje také Palackého most z Palackého náměstí na Smíchov a řada dalších mostních konstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…