Praha 5 pomohla maminkám s dětmi i opuštěným kočičkám, prozradil Lachnit

16.03.2014 8:33

Komunitní centrum Prádelna úspěšně propojuje věkové i sociální skupiny obyvatel nejen Prahy 5 v rámci svého pestrého programu. Velmi zajímavá akce zde proběhla i minulou neděli, blíže nám ji představil místostarosta MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5 pomohla maminkám s dětmi i opuštěným kočičkám, prozradil Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Co tedy bylo na programu nedělního odpoledne?

KC Prádelna společně s občanským sdružením Devět životů připravilo charitativní bazar oblečení, jehož celý výtěžek byl věnován na péči o opuštěné kočky. Návštěvníci měli možnost zakoupit si originální módní kousky za symbolickou cenu a nejen tak obohatit svůj šatník, ale také podpořit dobrou věc. V nabídce se nacházelo i množství kvalitního oblečení pro děti, což bylo oceněno především maminkami s dětmi, které se na „blešáku“ zastavily během nedělní procházky. Součástí akce byla též tombola občanského sdružení Devět životů, ve které vyhrál nějakou cenu naprosto každý, a ukázkové líčení kosmetikou Mary Kay. Nechyběl ani stánek s tematickými dárky a předměty od občanského sdružení Devět životů. Celkově to tedy byla vydařená nedělní akce podpořená krásným, doslova jarním počasím.

Zmiňujete občanské sdružení Devět životů, můžete nám o něm říci více?

Občanské sdružení Devět životů se pohybuje v oblasti ochrany zvířat již mnoho let, v lednu letošního roku se stalo obecně prospěšnou společností. Jeho hlavním cílem je snížit počet volně žijících koček na únosnou míru a hledat nové domovy pro opuštěné kočky. Členové sdružení mají dále krmičský program pro venkovní kolonie koček, jezdí na zooterapie a organizují různé podpůrné akce. Dvakrát do roka pořádají akci Strom splněných kočičích přání, která má za cíl získávat finanční a materiální pomoc pro útulky v celé České republice. A protože nejen opuštěné kočky potřebují pomoc, spolupracují i se sdruženími zabývajícími se pomocí postiženým lidem. Část výrobků v jejich krámku pochází z chráněné dílny Salet, pořádají akce společně se sdruženími, která se soustřeďují na činnost v oblasti práce s dětmi, mládeží, fyzicky i mentálně handicapovanými, nebo se zabývají přírodou a ekologií.

Jak nápad na uskutečnění takovéto akce vůbec vznikl?

Na samém začátku došlo k propojení skrze výtvarnici, jež měla v Galerii Prádelna výstavu loni na podzim a pro Devět životů, o. s. navrhuje odznaky, plakáty apod. Velký podíl na přetvoření původního nápadu ve skutečnost mají tradičně SENzační SENioři z Komunitního centra Prádelna, kteří se nadchli nápadem zorganizovat další z tradičních dobročinných bazarů právě v komunitním centru. Začali shromažďovat oblečení, do čehož se zapojili další návštěvníci Komunitního centra Prádelna i obyvatelé z okolí. Postupně se podařilo dát dohromady obrovské množství oděvů, z kterého se po roztřídění připravil „butik“ nabízející kvalitní oblečení za symbolické ceny. Je to další důkaz vysloveně komunitního fungování našeho centra, kde dochází k propojování a sbližování zcela odlišných věkových i sociálních vrstev obyvatelstva. Komunitní centrum se tak stává jakýmsi kulturně-komunitním centrem nejen bezprostředního okolí a egregorem společenského dění na Praze 5. Ukazuje se opět, že skutečně funkční a životaschopná forma komunitní práce musí být založena na osobní zainteresovanosti zapojených jednotlivců na programu a celkovém pojetí komunitního centra. A SENzační SENioři z Komunitního centra Prádelna jsou ukázkovým příkladem, že zde se vytvořila opravdová komunita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…